2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népművészeti szakmai találkozó

2020. szeptember 22. kedd, 20:14
Szerző: -pet-; Fotó:pP
A Hagyományok Háza és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében rendezték meg Zalaegerszegen a „Népművészeti értékek szerepe itthon és otthon” című konferenciát, melyen a partnerszervezetek képviselői is részt vettek.

Háromnapos konferencia Zalaegerszegen

Mint azt Devecz Zsuzsanna a zalai egyesület titkára elmondta: eredetileg tavasszal került volna sor a találkozóra, ám a járványhelyzet miatt csak most tudtak összejönni. A létszám így sem teljes. A konferencia ugyanakkor jó lehetőség a szakmai eszmecserére, az elmúlt év munkájának értékelésére, illetve arra, hogy meghatározzák és megvitassák a jövő évi terveket.

A résztvevők egy csoportja Balaicz Zoltán (jobbról) és Kelemen László (jobbról a második) társaságában

A háromnapos rendezvényre az Arany Bárány szállóban került sor, de a résztvevők a gébárti kézművesek házába is ellátogattak, hiszen nemcsak ülésezésre, hanem kötetlenebb szakmai beszélgetésekre is sor került. A Hagyományok Háza egyik bázisszervezeteként is működő Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetése a megyei feladatellátásról és a következő öt év terveiről is beszámolt a kollégáknak. Céljuk az, hogy minél jobban lefedjék Zala megye településeit különféle hagyomány-és értékőrző programokkal, és hogy erősítsék a helyi közösségeket.

A konferencia résztvevőit Balaicz Zoltán polgármester is köszöntötte. Örömtelinek nevezte, hogy a népművészeti egyesületet és a Zalai Táncegyüttest is évek óta szoros kapcsolat fűzi a Hagyományok Házához. Reméli, hogy ez a szakmai munka tovább folytatódik, mely a város kulturális életére is jótékonyan hat. A gébárti alkotóházat pedig e kötelék, illetve a pályázati források révén sikerül tartalmas programokkal megtölteni.

Az eseményen részt vett Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is, aki a személyes találkozások fontosságára, a kapcsolattartása és közösségépítésre hívta fel a figyelmet a pandémia ellenére is. A kármentésnek és túlélésnek ugyanis a munka, a tanulás és az egyenes beszéd a záloga. Úgy érzi, hogy ez az év a legnehezebb időszak a történetükben, mert a koronavírus épp a személyes kapcsolatokat nehezíti meg. Márpedig hagyományinak jórész éppen erre, és a közösségben való tevékenységre épülnek. A kárpát-medencei hálózat szervezeteit arra kérte, hogy a lehetőségekhez mérten tartsák a kapcsolatot és vitassák meg a szakma aktuális kérdéseit. A kritikákra is vevők, hiszen a fejlődés alapja épp a párbeszédben és a témák megvitatásában rejlik. Hozzátette: a Csoóri Sándor Program például megújításra szorul, ezt mindenki érzi. Ám, hogy ez hogyan történjen, azt közösen kell kidolgozniuk.

A találkozón különféle módszertani kérdések, hagyományokra épülő, határon átnyúló közösségi programok is szóba kerültek. De népzenei műsorra és népi kvízjátékra is sor került.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK