2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Országos faműves találkozó, konferencia és kiállítás

2020. szeptember 14. hétfő, 19:24
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Szakmai tapasztalatcserére ad módot a kétévente megrendezett országos faműves találkozó és konferencia, melynek Zalaegerszeg, nagy részben a Gébárti Kézművesek Háza ad otthont. Az idei téma a fakéreg megmunkálása volt. Nemcsak szakmai előadássorozat fonódott eme ősi tárgyalkotó technika köré, hanem a szintén országosan kiírt faműves pályázat egyik kategóriájaként is szerepelt.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Zalaegerszegi Országos Faműves Találkozót és Konferenciát. Az idei téma a fakéreg megmunkálása, annak kultúrtörténete, magyarországi és zalai használati tárgyak bemutatása. A két napos konferencián szinte minden szóba került, ami a fakéreghez kapcsolható. A felhasználható alapanyagoktól, a tradicionális megmunkálástól, a sokféle felhasználhatóságon át, a mai megújulásig, a legjelesebb fafaragók munkáinak bemutatásán keresztül. Valamint a rendezvényhez kapcsolódó országos pályázat egyik kategóriájaként díjazták az újításokat is felvonultató fakéreg munkákat. 

A pályázati anyagból készült kiállítást Szabó Zoltán etnográfus, a fafaragó hétvége egyik előadója, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeuma osztályvezetője nyitotta meg. 

- Ma Magyarországon a faművesség helyzete nem túl rózsás, Zalában, Keszthelyen és Gébárton van csak jelentős vonala. Az idei találkozó és pályázat pedig nagy kihívás elé állította a szakembereket. A kéregmunkák már-már elfelejtett, kevésbé használt ága a faművességnek, miközben nagyon komoly múltja van. A mostani alkotások példát adnak a technika felélesztésére. 

A díjak átadása kapcsán Szabó Zoltán még megjegyezte, a pályázatra érkezett alkotások szinte mindegyike kiállításra méltó darab. Érdekességei még a tárlatnak a ritkán látható népi szobrászat alkotásai, melyek megítélése eléggé szubjektív terület. Szintén kuriózum volt az egyedi népi hangszerek felvonultatása is. A kollekció az ősz második felében Budapesten lesz majd látható. 

A kiállításmegnyitón részt vett Balaicz Zoltán polgármester, aki megtekintette a gébárti kopjafa emlékparkot kiegészítő sétányt díszitő, legújabb faragásokat is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK