2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Türelemüveg kálváriajelenettel

2022. április 17. vasárnap, 17:44
Szerző:-pet-; Fotó: pP
A húsvéti időszak apropóján ezúttal egy kálváriát ábrázoló türelemüveget választottak a hónap műtárgyának. A Göcseji Múzeum néprajzi gyűjteményéből származó üvegtárgyat a polgármesteri hivatal aulájában tekinthetik meg a látogatók.

Üvegbe csúsztatott kompozíció a 19. századból

A türelemüveg – más néven bányászpalack, vagy türelemmunka – szűknyakú üvegben elhelyezett, faragott ábrázolást jelent. A kompozíciót régi orvosságos üvegekben, vagy valamilyen hutaüvegben helyezték el. Az első ismert európai türelemüveg a 16. századból való, az első hazai üvegbe épített kompozíció pedig a 18. században készült. Utóbbi egy vadasparkot ábrázol – idézte fel érdeklődésünkre a türelemüvegek rövid történetét Kiss Nóra, a múzeum etnográfusa. 

A polgármesteri hivatal vitrinjébe kerülő darab a 19. század végéről származik, és egy jellegzetes kálváriajelenetet ábrázol. A kompozíció középpontjában a keresztre feszített Jézus áll, mellette a két latorral. Az üveg többi részét pedig a szenvedés eszközei – vagyis a Krisztus elárulásával, megkínzásával és keresztre feszítésével kapcsolatos tárgyak – töltik ki. Középen látható egy kakas, ami arra utal, hogy a hajnali kakasszóra háromszor árulta el Péter Jézust. Belülre pedig még a harminc ezüstpénzt is elhelyezte az alkotó.

A néprajzos hozzátette: azt nem tudjuk, hogy egy-egy türelemüveg mennyi ideig készült. Mint azt a neve is jelzi, türelemjáték volt ez. A jeleneteket kétféle módon lehetett összeállítani: vagy előre megépítették az egész kompozíciót úgy, hogy az összecsukható legyen. Ezt óvatosan az üvegbe csúsztatták és egy fonal segítségével szétnyitották. A másik eljárás az volt, hogy az apró elemeket egyesével illesztették az üveg belsejébe. Ilyenkor finom csipeszt, fogót, vékony drótkampót használtak. Az alkatrészeket csirizzel, enyvvel, vagy pici ékkel rögzítették egymáshoz.

Türelemüvegeket általában bányászok, börtönrabok, vagy ügyes kezű pásztorok készítettek, és dekorációs célokat szolgáltak. A Magyar Olaj-és Gázipari Múzeumban 3-4 szintes, bányászmunkát bemutató üvegeket is láthatunk. A Göcseji Múzeum gyűjteményében inkább a kálváriajeleneteket ábrázoló dísztárgyak kerültek. 

Ehhez hasonló, belülről díszített üvegpalackok napjainkban is készülnek, sőt vannak, akik a régi darabok restauráláshoz is értenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK