2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Útmutató télűző bábuk készítéséhez

2021. február 17. szerda, 14:17
Szerző: -pet-
Az online térbe helyeződött a Farsangi Nyitott Műhelygalériák Napja. A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház a hagyományokhoz híven minden évben megrendezi a programot. A pandémia miatt idén csak a digitális térben vehettek részt a kézműves foglakozásokon az érdeklődők.

 Online farsangi nyitott műhely

Választékból így sem volt hiány, hiszen a Keresztury VMK honlapján még mindig elérhetők az egyes kézműves foglalkozások témái, és a tárgyak elkészítésének menete is, fotókkal illusztrálva. Csuti Tibor fazekasmester segítségével például busó ujjbábot lehet készíteni, Szilágyi Zoltán népi játszóházvezető pedig a télűző hangkeltő eszközök előállításának fortélyaiba avatja be a virtuális közönséget. De a nyitott műhelynap keretében készíthetünk kiszebábut és csomagolópapírból medveálarcot is; persze ezúttal csak az otthonunkban. A honlapra feltöltött anyagok azonban jó útmutatóul szolgálhatnak mindazoknak, akik családi körben szeretnék elbúcsúztatni/elzavarni a telet. A gasztronómia részeként pedig Ollárné Zubor Beatrix csörögefánk receptjét is megismerhetik az érdeklődők. 

Csuti Tibor busó ujjbábokat készített (Forrás: kereszturyvmk.hu)

Prokné Tirner Gyöngyi, a Keresztury VMK-Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházának vezetője arról is tájékoztatott, hogy nem maradt el az ilyenkor szokásos farsangi kvízjáték sem, melyet szintén az intézmény honlapján tettek közzé és a nyertesek névsora is itt érhető el. Hogy pedig a farsangi mulatság ne maradjon kiszebábu-égetés nélkül, a ZTV elmúlt években készített felvételeit hívták segítségül. A bejátszások megtekinthetők a műhelygalériák napja online rendezvény programkínálatai között.

A Kézmvesek Háza vezetője azt is elmondta, hogy az egyes foglalkozások és az azokhoz kapcsolódó leírások még egy ideig elérhetők lesznek a VMK honlapjának főmenüjében (https://www.kereszturyvmk.hu/kh/programok/online-farsangi-nyitott-muhelygaleriak-napja), később pedig az archívumból lehet visszakeresni őket.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK