2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sarki fényről, napkitörésről Bánfalvi Péterrel

2024. május 18. szombat, 19:21
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: Holu Árpád
Május 10-én este többen az égboltot csodálták, ugyanis ritkaságszámba menően sarki fény volt látható hazánk területén is. A magyarázatról Bánfalvi Péter amatőrcsillagászt, a zalaegerszegi székhelyű VEGA Csillagászati Egyesület alelnökét kérdeztük.

Az űrállomásokon okozhat elektromos zavarokat a napkitörés

- Nem egyedi fényjelenségről van szó, de ilyen erősséggel, mint ami most volt látható, nem gyakran találkozhatunk. Novemberben volt hasonló látványosságban részünk, de a mostani még intenzívebb volt. Az oka pedig intenzív napkitörések, melyet a szabadszemmel látható napfoltok is visszaigazolnak. Sok éve nem tapasztaltunk már ilyen erős fényjelenséget, ami egyébként az északi és a déli sarkkörön mindennapos. 

Napkitörés Kehidakustányról nézve (Fotó: Holu Árpád)

- A napkitörésről mondana néhány információt?

- Akkor van ilyen erős hatása a napkitörésnek, ha felénk lövelli ki az elektromos anyagát. Másfél nap, amig mindez a Föld közelébe ér, tehát a 10-én észlelt légköri jelenséget május 8-i napkitörés okozta. Ezt egyébként a műszerek már előre jelezték. Ilyenkor a Napból érkező töltött részecskék ütköznek a légkör részecskékkel és ez fénygerjedést okoz. A színe attól függ, hogy milyen mélységig jut, azaz milyen közel a földhöz és milyen gázokkal ütközik. A magasabb szférában történő ütközést bíbor szín mutatja, az alacsonyabb szinten, ahol már oxigén is nagyobb arányban van, zöld színű a fényjelenség. Napkitöréseknek mindig vannak, de az intenzitás ciklikusan változik (11 és 68 év). Most éppen egy felfelé ívelő időszakban vagyunk. Néhány évig még előfordulhatnak ilyen fényjelenségek, aztán majd csökken mindez. De a mostani sarki fény kiemelten szép volt. 

- Egyéb hatása van-e a napkitöréseknek?

- Remélem, hogy nem. Bár nem vagyok biológus, de tüneteket szerintem nem okoz, úgy mint az időjárás változás, ami légnyomás változással jár és erre érzékenyek lehetnek az emberek. A földet a geomágneses tér védi a napkitöréstől. Ez a tér a pólusokon kisebb kiterjedésű, az Egyenlítőnél a legszélesebb. Viszont az űrállomásokon okozhat elektromos zavarokat, áramkimaradást, illetve az űrhajósokat is biztonságos helyre kell ilyenkor irányítani. A szabadszemmel nem látható, távoli meteorológiai és rádiós műholdakban már inkább tehet kárt. 

- Az Internetes kapcsolatoknál okozhat-e mindez zavarokat, kimaradásokat?

- Ha műholdon keresztül érkezik a jel, akkor előfordulhat. 

- Nem kell akkor világvége hangulatban lennünk?

- Attól függ, mit tekintünk világvégének? A mi bolygónk végének a Nap felduzzadása lesz az oka, 6,5 milliárd év múlva. A Nap óriáscsillaggá nő, túl közel kerül a Földhöz és elpárologtatja a bolygót. A Nap most az életének a felénél tart. A napkutatás lényege, hogy hosszútávon kiszámítható legyen a tevékenységének a hatása. Nem új dolgokat fedezünk fel, hanem a tudomány és a technikai eszközök fejlődésével több mindent tudunk észlelni. A legnagyobb földi távcsőnél is többet lát egy kisebb, de a világűrben lévő távcső – mondta Bánfalvi Péter. 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK