2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bánfalvi Péter a 2024-es csillagászati látnivalókról

2023. december 29. péntek, 19:57
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: Bánfalvi Péter
Online előadáson ismertette a 2024-ben várható, legérdekesebb égi látnivalókat Bánfalvi Péter, a zalaegerszegi székhelyű Vega Csillagászati Egyesület tagja, amatőrcsillagász. Ebből emeltünk ki néhány adatot.

December 31-én kezdődik a csillagászati év

Az előadás a jövő évi ünnepnapokkal indult. Kiemelten a Hold állással összefüggő mozgó ünnepekkel. 2024-ben viszonylag korán, március 31-én köszönt be a húsvét. (Ideje március 21. utáni első holdtöltét követő vasárnap.) Ez viszonylag korai időpont, 2008-ban március 23-ra esett, de a legkorábbi időpontja, március 22. utoljára 1818-ban következett be, leghamarabb pedig 2285-ben lesz újra. A legkésőbbi időpont április 25. Ebben az évszázadban egyszer fordul majd elő, 2038-ban. Húsvét előtt 40 nappal ér végét a farsangi időszak, most február 13-án, ami így kurtára sikeredik, hiszen vízkereszttől, január 6-tól bő öt hétig tart csak. Húsvét után 49 nappal pedig a szintén korai Pünkösdöt lehet ünnepelni május 19-20-án. 

A Hold látképe (Forrás: Bánfalvi Péter)

Szintén nem fix időpontok az csillagászati évszakváltások, amelyek 2024-ben március 20-án, június 20-án, szeptember 22-én és december 21-én következnek majd be. Az egy-két napos eltérés oka a Föld ellipszis pályája, ami miatt rövidebb lesz a nyári félév, a nap-éj egyenlőségek miatt. A Föld Napközelbe kerül majd január elsején, és távolba július elsején. A csillagászati év (Bessel-év) december 31-én, 21 óra 18 perckor kezdődik, melyet a Nap adott pozíciója határoz meg, mondta Bánfalvi Péter.

Szó esett az év során a bolygók láthatósági időpontjairól. Ezen égitestek egy része szabadszemmel vagy látcsővel, mások csak nagyobb felbontású távcsővel észlelhetők. A legtávolabbi szabad szemmel még megfigyelhető bolygó az Uránusz, mely kedvező légköri viszonyok között kék fénypontként, távcsővel korongnak látszik. A bolygók észlelhetősége az esti órákban az év során tolódást mutat a Nap körüli keringésük miatt. A Merkúrt, a legbelső bolygót éppen a Naphoz való közelsége miatt nehéz észlelni, május közepén, július végén és novemberben lehet erre esély. A Vénuszt januárban, júniusban és novemberben lehet este megfigyelni. A viszonylag gyors mozgású Marsot év végén, amikor is decemberben előre mozgást végez. A külső, lassúbb bolygók közül a Jupitert novembertől, a Szaturnuszt augusztus végétől. Ez utóbbi bolygó gyűrűjére 2017-ben volt a legnagyobb rálátás. Azóta ez a szög csökken és 2025-ben csupán az élét lehet majd észlelni. Az Uránuszt októbertől lehet legjobban meglátni, a Neptunuszt augusztustól de csak távcsővel. 

Bánfalvi Péter (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

A legtöbb érdeklődőt a látványos meterorrajok és az üstökösök szoktak vonzani. Az előbbiek időpontja a következő lesz, bár az észlelhetőséget több tényező befolyásolja. Január 4. Quadraniták, április 28. Lyridák, május 6. Aquaridák, augusztus 12. Perseidák, november 18. Leonidák, december 14. Geminidák. 

Napfogyatkozás 2024-ben kettő is lesz, de Magyarországról egyik sem látható majd. Április 8-án teljes, október 2-án gyűrűs Napfogyatkozás látható majd a Föld néhány pontjáról. A Holdfogyatkozások nagyobb területről észlelhetők. A március 25-i félárnyékot hazánkból nem lehet látni, a szeptember 18-i részlegest viszont igen, de ez majd a hajnali órákra esik. 

Érdekesebb égi együttállások is lesznek 2024-ben. Március 13-án a Merkúr, a Jupiter, a Hold áll együtt a Pons Brooks üstökössel. Április 10-én a Hold a Jupiter és a Fiastyúk (Pleiádok) valamint az előbbi üstökös lesz egyszerre látható. Október 12-én pedig a Merkúr, a Vénusz és a Tsuchinshan üstökös. 
Részben szabad szemmel is látható mélység objektumok lesznek: januártól-március végéig az Orion köd, az év első két hónapjában a Fiastyúk, májustól szeptember végéig a Hercules gömbhalmaz, valamint júliustól 2025 február végéig az Androméda galaxis. 

A korábbi évekhez hasonlóan lesznek nyilvános távcsöves bemutatók a város több pontján előre meghirdetett időpontban, valamint csillagász tábor is. Mindezekről az egyesület honlapján lehet tájékozódni (www.vcse.hu).
Végül Bánfalvi Péter derült eget és sok észlelési élményt kívánt az új évre.

A teljes előadás visszanézhető a https://www.youtube.com/watch?v=U4vELTpidY4&fbclid=IwAR0r74MH68OmPkTqfJJ_nU-zKrmlObSVjHh7HvoU_Dh1zatAa-6beDlMXdM oldalon. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK