2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bizsergő a megye bora

2019. április 30. kedd, 17:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
A kányaváry Borbirtok Bizsergő névre hallgató nedűje lett Zala megye bora. A kitüntető minősítésért öt fehérbor versengett, melyek közül a győztest a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által meghirdetett megyei borverseny legjobbjai közül választotta ki a szakértői zsűri.

Átadták a kitüntető minősítést a Megyeházán

Az öt kiválasztott bor termelőivel

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy a csodálatos természetei adottságokkal rendelkező Zala megyében nagy lépésekkel fejlődik a borturizmus is, amelyben még számos lehetőség rejlik. Az objektív adottságok mellett rendelkezésre állnak az élet bármely területén azon szakemberek is, akik tudásuk legjavát adva messze viszik a megye hírét. Dr. Papp Lajos, Fekete György, Márfy Gyula sorolta azokat, akiket az elmúlt években a megye díszpolgárává avattak, közte megemlítve a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett dr. Bussay László háziorvost, aki borászati tevékenységével történelmet írt Zalában. 2006-ban egyedüli magyarként a világ tíz legjobb rizlingje közé választották az Esküvé 2004 cuvée-jét. Büszkék Bakonyi Károly szőlőnemesítőre, aki 1960-ban megteremtette a külföldön is ismert Cserszegi fűszerest.

Dr. Pál Attila, Kis Miklós és Beke Zoltán, a nyertes borászat szőlész-borásza

Az elnök kiemelte, hogy nekik és az őket követő borászoknak köszönhetően a zalai bornak helye van a minőségi termékek között. A megyei borversenyre rátérve azt mondta, az öt nedű közel azonos pontszámmal jutott a legkiemelkedőbbek közé, melyek közül az egyik, a szakmai zsűri javaslatát elfogadva, kapja meg a Zala megye bora kitüntető címet.

Mielőtt még erre sor került volna, Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia céljairól, az elérhető pályázati lehetőségekről beszélt. Jelezte, hogy most zárult le egy 50 milliárdos keretösszegű pályázati program, ugyanakkor a borszőlő-telepítési támogatási program még elérhető. Arra biztatta a zalai szőlészeket, borászokat, hogy éljenek vele, hiszen a hatékonyság növelése érdekében az ültetvények megújítására, bővítésére is szükség van a beruházások mellett.

Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékvezetője előadásában azt hangsúlyozta, hogy a borászat tudomány és művészet is egyben. A bor a legérdekesebb élelmiszer-ipari termék, melynek fogyasztása évszázadok óta hozzátartozik az emberiség kultúrájához. Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke a Zala megye bora kiválasztásának előzményeit ismertette. Április 6-án Becsehelyen volt a 17. borvidéki borverseny, amelyen 234 mintát értékeltek. A zsűri ezek közül választotta ki az öt legjobb fehérbort: a zalaszentgróti Dóka Éva pincészet Pinot blanc-ját, a cserszegtomaji Romsics Pince Sauvignon blanc-ját, a letenyei Kuprivecz József cserszegi fűszeresét, a csörnyeföldi Simon Pince Zalai szürkebarát borát valamint a Kányaváry Borbirtok Bizsergő nevű fehérborát, amely elnyerte el a Zala megye bora címet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK