2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Távoli országok, hétköznapi arcok

2019. október 21. hétfő, 15:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Meglepetés kiállítással köszöntötték rokonai és barátai 60. születésnapja alkalmából Bognár Gyula amatőr fotográfust és búvárt. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban megrendezett jubileumi tárlatot az ünnepelt családja szervezte, mégpedig titokban.

Mint kiderült: a családtagok egy óvatlan pillanatban csenték el és töltötték le egy adathordozóra Bognár Gyula fotóit (melyekből nem kevés van, hiszen a hobbifotós évtizedek óta járja a világot). A képeket aztán Zóka Gyula fotográfusnak juttatták el, hogy rendezzen belőle egy kiállítást a Móricz-galériában.

 Bognár Gyula jubileumi fotókiállítása

Ajándékként 50 kép került kiállításra

Mint azt a tárlatnyitón Zóka Gyula elmondta: évek óta mondogatták már Bognár Gyulának, hogy állítsa ki képeit, de valamiért mindig nemet mondott. Pedig páratlan anyag lapult a számítógépén, hiszen összesen harmincnyolc országban járt, így több ezer képből kellett kiválogatni a kiállításra valót. Most húsz ország, és mintegy 50 fotó került a falakra, izgalmas helyszínekre repítve el a látogatót.

Pillanatképek távoli országokból

Bognár Gyula főleg portrékat készít; szereti eredeti, természetes környezetükben megfigyelni az embereket, lehetőleg mindennapi cselekedeteik közben. Zóka Gyula szerint egy fotós számára talán ez a legnehezebb feladat, mert az emberek, ha kamerát látnak, viselkedni kezdenek. Így nem biztos, hogy végül az kerül a képekre, ami a valóság. A jó portréfotósnak ezért az emberek bizalmába kell férkőznie, hogy közel kerülhessen hozzájuk.

Bognár Gyula és Zóka Gyula

Bognár Gyulának ez sikerült; a lencsevégre kapott emberek – legyenek szegények vagy gazdagok, éljenek akár nagyvárosban, vagy a sivatagban – zavartalanul teszik a dolgukat. Mint akiket egyáltalán nem feszélyez a fotós jelenléte. A képeken Bognár Gyula rejtett riporteri képességei is megfigyelhetők: olyan szituációkban (tüntetések, zavargások) is feltalálta magát, ahonnan egy egyszerű turista elszaladna. Ő viszont ott maradt, így a nézők egy-egy szeletet láthatnak e távoli világok mindennapjaiból.

Az ünnepelt meglepve és meghatódva köszönte meg családjának és barátainak a kiállítás megszervezését. Mint mondta: egyáltalán nem sejtette, és nem is számított rá. De örül, hogy a hobbija és tulajdonképpen az egész élete itt látható most a falakon.

A tárlat a hónap végéig várja a látogatókat.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK