2021.10.18., hétfő - LukácsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

56-os ünnepségek forgatókönyvei

2017. május 09. kedd, 17:18
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Ilyen nagy dolog a szabadság…” címmel jelent meg az a módszertani kiadvány, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett iskolai ünnepségek lebonyolításához ad segítséget.


 A kötetet a Közösségek Hete rendezvénysorozat nyitányaként mutatták be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Kiss Gábor, az intézmény vezetője elmondta: a könyvtár tavaly nyújtott be pályázatot az 1956-os Emlékbizottsághoz a kiadvány megjelentetésére. A „Magyar szabadság éve” programsorozat keretében arra kérték a megye pedagógusait, hogy küldjenek forgatókönyveket az 1956-os forradalom iskolai megünneplésével kapcsolatban. A könyvtár egyszer már értékelte a pályaműveket, amik a pályázati támogatásnak köszönhetően immár egy szép kötet formájában is elérhetők. A borítóterv és a tipográfia Orbán Ildikó munkáját dicséri.

Velkey Péter osztályvezető, Szeder-Kummer Mária, a Közösségek Hete programsorozat mentora és Kiss Gábor igazgató a kötetbemutatón

Módszertani kiadvány az iskoláknak

Az igazgató szerint azért van szükség ilyen jellegű módszertani kiadványokra és oktatási segédanyagokra, mert még mindig nehéz ünnepségeket szervezni az 1956-os eseményekkel kapcsolatban. Annál is inkább, mert fontos, hogy történetileg hitelesek legyenek, de ne ugyanaz ismétlődjön évről évre, hiszen akkor a diákok elunják a műsort. Az iskolai ünnepségeken az is szempont, hogy ne csak az országos, hanem a helyi események is fókuszba kerüljenek, ami szintén nem könnyű feladat, mert a zalai történések dokumentumai jórészt megsemmisültek. Az akkori hatalom céljainak megfelelően pedig több korosztálynál esett ki a forradalom helyes értelmezése.

A kétszáz példányban megjelent módszertani füzetbe tizenegy zalai iskola (köztük a zalaegerszegi Ady-, Liszt-, Eötvös- és Csány-iskola) ünnepi forgatókönyve került. A kötetben szereplő megemlékezések dramaturgiája felhasználható, illetve ötleteket, lehetőségeket adhat az iskolai ünnepségek továbbgondolására. Ám illik hivatkozni a kiadványra – fogalmazott Kiss Gábor.

A könyvet Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető is méltatta. Mint mondta: korábban, gyakorló pedagógusként ő is sokszor szervezett hasonló iskolai ünnepségeket, így tudja, hogy mennyire nem egyszerű feladat a diákok figyelmének felkeltése. Reméli, hogy a kiadvány praktikus ötletekkel szolgál majd a kollégáknak.

Az „Ilyen nagy dolog a szabadság…” című könyv egy-egy példánya a megye minden oktatási intézményébe eljut.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK