2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A múzeumpedagógia „házhoz” megy

2018. október 09. kedd, 21:52
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Rendhagyó lesz az idei múzeumpedagógiai évad a Göcseji Múzeumban. Mivel az intézmény hamarosan kiköltözik a Batthyány utcai épületből, a hagyományostól eltérő módon szervezték meg az idei foglalkozásokat és témanapokat.

A részletekről évnyitó- és információs nap keretében számoltak be a szervezők, ezúttal a Mártírok úti börtönmúzeum foglalkoztató termében. Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus érdeklődésünkre elmondta: a Göcseji Múzeum felújítási munkálatai alatt sem szűnnek meg a múzeumpedagógiai foglalkozások. Némileg azonban átszervezték a kínálatot.

Kirándulások és iskolákba utazó tárgyak

Ebben a tanévben két részből állnak majd a múzeumi órák. A „Kalandozások a múltba” című programsorozat kirándulásokra, szakkörökre, témanapokra várja a gyerekeket. A projekt az EFOP pályázat keretében, mintegy 30 millió forintból valósul meg, és tizennyolc hónapon át tart. A programelemeket úgy állították össze, hogy több kirándulást és kevesebb „benti” órát tartalmazzanak a foglalkozások. A diákokat többek között a pannonhalmi bencés apátságba, dunántúli kastélyokba és a Balatonhoz is elviszik. Néhány szakkört pedig „A kommunizmus áldozatai” kiállítás foglalkoztató termében (Mártírok utca) rendeznek meg. Ilyen például az Élet a középkorban című régészeti szakkör, vagy a vizualitás korszakait bemutató múzeumi óra.

A Göcseji Múzeum, Göcseji Falumúzeum és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársai a diákoknak szóló programokat ismertették

A foglalkozások másik csoportja a „Ha hívtok, mi megyünk” címet kapta. Ebből már sejthető, hogy a múzeum adott esetben „házhoz” megy; vagyis a muzeológusok és a történészek különféle izgalmas tárgyakkal kimennek az iskolákba. Ezeken a foglalkozásokon a tárgyak lesznek a „mesélők”, vagyis az ő történetükhöz kapcsolódva elevenedik meg a múlt.

A múzeumpedagógiai évadnyitón Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója, és Kajári Attila a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vezetője is köszöntötte a pedagógusokat. A múzeumigazgató elmondta: fontos lépés az, hogy egy-egy tárggyal – afféle utazó kiállítás formájában – el tudnak menni az iskolákba, vagy más intézményekbe, mert egy jól megválasztott festmény, használati tárgy, régészeti lelet olyan emlékeket, szimbólumokat hordoz, mellyel egyszerre több korszak is bemutatható. Példaként egy 19. századi, ismeretlen alkotótól származó festményt mutatott, ami a mohácsi csatát ábrázolja, de a kép története egészen a szovjet megszállásig kalauzolja az érdeklődőket. A képkeret ugyanis egy óraszerkezetet rejt, csakhogy magát az órát begyűjtötték az orosz katonák, emiatt van egy lyuk a kereten.

A kép nemcsak a mohácsi csatáról mesél

Az információs napon a Göcseji Múzeum és Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum diákoknak szóló foglalkozásairól is hangzottak el előadások, valamint a közelgő Múzeumok őszi fesztiválja programsorozat rendezvényeit is ismertették.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK