2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A színvonalas szakképzéshez méltóan

2023. július 06. csütörtök, 18:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum felújított épületét. A jövőre ötvenöt éves fennállását ünneplő szakképzési intézmény 686 millió forintos beruházás keretében energetikai korszerűsítésen esett át.

Megújult a Széchenyi István Technikum épülete

A Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., az Építési és Közlekedési Minisztérium, a szakképzési centrum, a technikum, valamint a kivitelező együttműködésében egy év alatt hajtották végre a projektet, szem előtt tartva a zavartalan oktatást. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja közölte, tetőszigetelés, vízszigetelés, homlokzati szigetelés és a nyílászárók cseréje mellett korszerűsítették a fűtésrendszert kondenzációs gázkazánok, új fűtési hálózat és korszerű lapradiátorok beépítésével.

Kiemelte, a projekt jó helyre került. Ezt alátámasztva elmondta, a Széchenyi István Technikum nappali tagozatán jelenleg 553-an, míg a felnőttképzésben 116-an tanulnak, annak köszönhetően, hogy az elmúlt években megduplázódott a 9. évfolyamra felvett tanulók létszáma. A képzés magas színvonala mellett 2017-től az országos és nemzetközi versenyeken elért eredmények is tovább növelték az iskola jó hírnevét. Eddigi legnagyobb sikerként egy világbajnoki második helyezést könyvelhetnek el, amit a tavalyi németországi versenyen épületgépész szakmában ért el egyik diákjuk.

Jól haladnak azzal a programmal, amit 2014-ben azért indítottak el, hogy a lehetőség szerint valamennyi nevelési és oktatási intézmény megújulhasson a városban, mondta Balaicz Zoltán polgármester. Bármerre tekintünk, szemmel látható jelei vannak ennek, tette hozzá. A Széchenyi István Technikum 686 millió forintos rekonstrukciója is bizonyítja, hogy 2024-ig teljesülhet a tíz évre kitűzött cél. Büszkén jelenthetjük ki majd, hogy Zalaegerszegen olyan modern infrastruktúra áll rendelkezésre a diákok neveléséhez és oktatásához, amely valóban megfelel 21. század elvárásainak, hangsúlyozta a polgármester.

Zalaegerszeg önkormányzata előrelátásáról tett tanúbizonyságot a program elindításával, hiszen már a járvány és energiaválság előtt megkezdte az oktatási intézmények energetikai felújítását, vélekedett Vigh László országgyűlési képviselő. Kiemelte, a magyar gazdaság működéséhez és növekedéséhez egyre több szakképzett munkaerőre van szükség. A Széchenyi-technikumban zajló kiváló képzés ezt segíti elő. Ugyanakkor elengedhetetlen az iskolák infrastrukturális megújulása is, amely szimpatikusabbá teszi a gyerekek és a szülők számára, hogy szakmákat tanuljanak, a technikumot választva.

Az iskola épületenergetikai felújításának óriási jelentősége van a mindennapi működtetésben. A funkcionalitás, az üzemeltetés és a gazdaságosság mellett ráadásul az esztétikum is jelen van, értékelt Nyul Zoltán, magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár.

Duális, digitális, valamint keresletalapú. Ezen legfőbb szempontokat határoztak meg 177 oktatott szakma tekintetében a Szakképzés 4.0 stratégiában, mondta Dr. Hankó Balázs. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár úgy vélekedett, az irány jó, hiszen az általános iskolát követően a technikumot választják legtöbben. A szakképzésből egyre könnyebb bejutni az egyetemekre, amit megerősít, hogy idén 76 százalékkal nőtt a technikumokból a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Az átadási ünnepségen részt vett dr. Sifter Rózsa főispán, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Lendvai László, a szakképzési centrum főigazgatója, Makovecz Tamás önkormányzati képviselő, valamint Némethyné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi István Technikum igazgatója.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK