2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ballagnak az első kéttannyelvűsök

2017. június 15. csütörtök, 15:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Nyolc évvel ezelőtt indult el a kéttannyelvű oktatás az akkori Dózsa-, és Petőfi-iskolákban, amik aztán egységesített intézményként, Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolaként működtek tovább. A nyelvi képzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: most végez ugyanis az első olyan nyolcadikos csapat, akik a kezdetekkor, azaz 2009 szeptemberében ültek be a kéttannyelvű iskola padjaiba.

Igaz, akkor még mind a két iskolában csak fél-fél osztály indulhatott (13-13 fővel). Makovecz Tamás, az intézmény igazgatója a kezdeteket felidézve elmondta: nyolc évvel ezelőtt, a megyében egyedülálló módon indult el ez a képzési forma általános iskolai keretek között. A következő esztendőben aztán már egy-egy osztály kezdte meg kétnyelvű tanulmányait a Dózsában és a Petőfiben. Ma pedig közel 300 diák tanul az összevont intézményben.

Sikeres képzés a Petőfi- és Dózsa iskolában

Az értékelésre az apropót a közelgő évzáró, az elsőként búcsúzó végzősök, na és az általuk letett sikeres középfokú nyelvvizsgák száma adta. A jeles alkalomból a diákok, tanárok és szülők egy teadélutánon vehettek részt a városházán, ahol Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója, és Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető is köszöntötte őket. Kiváltképp azt a tizennyolc fiatalt, akik már rendelkeznek államilag elismert, C típusú középfokú nyelvvizsgával.

Az iskolaigazgató a sajtónyilvános eseményen azt is elmondta, hogy az alsósok heti hat órában tanulják a nyelvet, játékos formában. Ez kiegészül azzal, hogy a rajz, testnevelés és technika óráik is angolul zajlanak. Felsőben aztán már a közismereti tárgyak anyagának jó részét is angol nyelven tanulják a diákok. Az igazgató büszke a szakmai sikerre, ami – mint fogalmazott – nem jöhetett volna létre a pedagógusok színvonalas munkája és a szülők támogatása nélkül.

A teadélutánon – ahol nem maradt el a (gyerek)pezsgős koccintás és a torta sem – néhány ballagó diák is felidézte a képzés néhány emlékezetes pillanatát. Például, hogy milyen ijesztő volt először angol nyelven tanulni a törit, és hogy sokszor lázadtak a sok házi feladat miatt. De aztán a tanáraik mindig segítettek a nehéz pillanatokban, aminek meg lett az eredménye.

A nyelvvizsga már csak azért is fontos számukra, mert nemcsak a középiskolai évekhez ad nekik könnyebbséget, hanem a bizonyítvány egyfajta „belépő” a felsőfokú képzésekhez is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK