2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beruházásokról és gyümölcsfákról

2023. április 20. csütörtök, 17:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a Senior Akadémia 2022-23-as tanévének tavaszi szemesztere a zalaegerszegi önkormányzat, a város idősügyi tanácsa valamint a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ közös szervezésében. A rendezvénynek a kampusz nagyelőadójában adtak helyt.

A tavaszi szemeszter első napján

Balaicz Zoltán, Balaicz Zoltánné, Hutnik Eszter idősügyi szakreferens és Harcz Endre

A járványhelyzet miatt két év kihagyás után 2022 szeptemberében indulhatott újra Senior Akadémia. A nehéz gazdasági helyzet miatt két előadásnapot tartottak szeptemberben és októberben, idézte fel Balaicz Zoltánné, az esemény szervezője, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ Nyelvi és Felnőttképzési Irodájának vezetője. Mint mondta, ugyanezen okból rövidebb a tavaszi szemeszter is, a mostani, április 20-i előadásnap mellett rendeznek egyet májusban is. Ezenkívül négy héten át tánc, angol és német nyelvi, továbbá gyászfeldolgozás valamint országismeret témájú klubfoglalkozásokra, és gyógytornára várják a szépkorúakat. A két utóbbi lehetőség újdonságként szerepel a kínálatban.

Az első előadásban Balaicz Zoltán polgármester, a város idősügyi tanácsának elnöke évértékelőjét hallgathatták meg a jelenlévők a 2022-es év eredményeiről és fejlesztéseiről. A polgármester szót ejtett az energiaválság okozta nehézségekről, és arról a tetemes költségnövekedésről, amely az önkormányzat intézményhálózatát sújtja. A pozitívumok között említette a munkanélküliségi ráta jelentős csökkenését, az önkormányzat iparűzési adóbevételének 75 százalékos növekedését. Ennek kapcsán beszélt a járműipari tesztpályáról, annak vonzásaként megvalósuló beruházásokról, a sorra épülő kutatóközpontokról, amelyek munkahelyeket teremtettek a városban, és hozzájárultak az elmúlt kilenc év gazdaságfejlesztési eredményeihez.

A második előadásban Harcz Endre kertész mutatta be fotók és oltványok segítségével becsehelyi egzotikus déligyümölcsökből álló ültetvényét. Kákit, fügét és egyelőre saját célra mini kivit termeszt. Mint mondta, az ízletes mediterrán gyümölcsök termesztéséhez mindenhol kiváló a talaj Zalában, úgyhogy bárki próbálkozhat vele. Sokkal fontosabb a fagytól való megóvásuk, ezért a völgyek helyett célszerűbb a domboldalakra ültetni ezeket a növényeket.

Könyvbazár zárta a rendezvényt, amelyen könyveket kaptak ajándékba a résztvevők a polgármesteri hivatal jóvoltából.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK