2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felhő Campus a tudásszerzés szolgálatában

2022. január 20. csütörtök, 18:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felhő Campus elnevezéssel virtuális oktatóteret hoz létre a Pannon Egyetem (PE) Zalaegerszegi Egyetemi Központja, amit a zalai megyeszékhely 2030 Gazdaságfejlesztési Stratégiája részeként kíván kifejleszteni. A mintaprojekt hosszú távú céljaként azt tűzték ki, hogy megfelelő képzettségű és számú munkaerő álljon rendelkezésre a gazdaság igényei szerint.

Virtuális oktatóteret hoz létre a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központja

Stumpf István, a Miniszterelnökség egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosa azt mondta: a modellváltás célja az volt, hogy versenyképes tudást adjanak át a hallgatóknak. Mint fogalmazott, a Felhő Campus létrehozásával a mesterséges intelligenciát igyekeznek a tudásszerzés szolgálatába állítani. Az egyetemi struktúraváltással is az a cél, hogy olyan tudással vértezzék fel a tanárokat és a hallgatókat, amit sehol máshol nem tudnak megszerezni, és amellyel a digitalizáció világában megállítható válik az „agyelszívás”. Ehhez az is szükséges, hogy híd legyen az üzleti és az egyetemi világ között, amelyen a mai fiatal generáció elindulhat. Kiemelte, hogy Zalaegerszegen a járműipari tesztpályával és a betelepülő cégekkel ez a kapcsolat már megvan, ami és a Felhő Campus alkalmas lesz arra, hogy az itteni tapasztalatokat más egyetemeknek is átadják.

Németh István, a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központjának főigazgatója úgy fogalmazott, az egyetem biztosítani kívánja a megfelelő munkaerőt, amellyel műszaki, gazdaságtudományi és informatikai területen ki tudja szolgálni a helyi és a regionális ipari fejlesztéseket. A Felhő Campus tulajdonképpen egy „személyre szabható tudásszolgáltatás”. Önmagában olyan virtuális oktatótér, amelyen keresztül a hallgatók elérhetik a sok apró modulból álló tananyagot. Egyúttal közösségi tér, ahol csoportmunkában konkrét gyakorlati projektek megvalósításán dolgoznak együtt. Ebben mesterséges intelligencián alapuló program segíti őket, amely jelzi számukra, illetve az oktatók számára, hol tartanak tanulmányi előmenetelükben.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a városban megjelenő cégeknek elsősorban mérnökökre, közgazdászokra és informatikusokra van szükségük. Az egyetem, a város és a Delta Systems együttműködésében létrejövő Felhő Campus jelentősége az, hogy a már készülő vagy tervezett beruházásokhoz biztosítani tudják majd a magasan kvalifikált szakembereket.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy a tesztpálya igazi mágnesként működik, jelentős befektetéseket vonz. Azonban kevés a zalaegerszegi, sőt a Zala megyei munkaerő is. A hallgatókat is sokkal nagyobb régióból lehet csak biztosítani. A megfelelő szakemberek képzésében pedig szükség van az egyetem által képviselt kiváló oktatási rendszerre.

Kovács Dezső, Vidra László, Németh István, Balaicz Zoltán, Stumpf István, Vigh László és Balogh Ádám

A Felhő Campus elnevezésű programmal Magyarország legmodernebb egyetemi kampusza jön létre. Megvalósítását szolgálandóan két együttműködési megállapodás született, amit Stumpf István mellett Zalaegerszeg polgármestere, Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Balogh Ádám, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke, továbbá Vidra László, a fejlesztést segítő rendszerintegrátor cég, a Delta Systems Kft. ügyvezetője írt alá. Együttműködő partner a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK