2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Filmezést tanulnak a Reels-videók világában

2024. július 09. kedd, 14:54
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Manapság már nemcsak fotók ezreivel, hanem videó-bejegyzések tömegével is találkozunk az Interneten és a közösségi oldalakon. Mindenki befogadóvá és potenciális tartalomgyártóvá vált. A jelenség talán a fiatalabb korosztályokat érinti a legjobban.

Fotó- és film tanszak működik az Ady-iskolában, melyről Monok Balázs tanárral beszélgettünk

Hogyan és milyen módszerekkel reagál erre egy művészeti alapképzéssel foglalkozó általános iskola és gimnázium? A napokban Monok Balázzsal, a zalaegerszegi Ady-iskola vizuális- és környezetkultúra tanárával beszélgettünk abból az apropóból, hogy sikeres tanévet tudhat maga mögött az intézményben működő fotó- és film tanszak, melynek ő az egyik oktatója.

- Ez a tanszak az alapfokú művészeti képzés keretein belül működik saját kerettantervvel, és az általános iskolás osztályok felső tagozatai, valamint az iskola művészeti gimnazistái vehetik fel a heti két fotó- és film tanszak órát. Tavaly szeptembertől ez a kurzus egy új lehetőséget jelent az eddig meglévő grafika és festészet, szobrászat és kerámia, tánc- és dráma tanszakok mellett – mesélte érdeklődésünkre Monok Balázs.

Monok Balázs a tanszak egyik tanára

Mint mondta, évtizedekkel ezelőtt volt már egy hasonló fotós és filmes tanszak az iskolában, amit Tánczos György vezetett, ám ez még az analóg eszközökre épült; fotólabor kellett hozzá és videókazetták. Jó pár év kihagyás után, immár a digitális kornak megfelelően tudják oktatni a tárgyat azoknak a művészeti tagozatos általános iskolásoknak és gimnazistáknak, akik érdeklődnek a fényképezés, illetve a film-, vagy videókészítés iránt.

- A gyerekek természetesen a hagyományos vizuális kultúra és vizuális alkotói gyakorlatok tantárgyak keretin belül is megismerkednek a modern képalkotásai eljárásokkal. A tanszak azonban egy plusz műhelymunkát jelent a kötelező tantárgyak mellett. Az a lényeg, hogy az órák végére egy kézzelfogható „produktumot” készítsenek a diákok; ez lehet forgatókönyv, leforgatott jelent, rövid videó. Azt tapasztaltuk, hogy mind a felsősök, mind pedig a gimnazisták részéről van igény a fotó- és film tanszakra. Az iskola helyzete pedig a digitalizáció miatt könnyebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az eszközök leegyszerűsödtek, sokak számára hozzáférhetők. Minden gyerek zsebében ott lapul egy okostelefon, amit rengeteg mindenre lehet használni.

A tanár szerint az egyik fő cél éppen az, hogy értelmes, és művészi értékkel bíró tartalmakat hozzanak létre a diákok az okoseszközök segítségével. Továbbá, hogy a népszerű közösségi oldalak videó-áradatából is inkább az értékes dolgokat tanulják meg kiszűrni. Természetesen a gyerekek megtanulják  azt is, hogy milyen fázisokon megy keresztül egy ötlet, egy karakter, vagy egy statikus kép, amíg megmozdul, vagyis amíg mozgókép nem lesz belőle.

- Kialakítottunk egy kísérleti szaktantermet, ami tulajdonképpen a mi játszóterünk. Készült egy zöld háttér (greenbox), ami előtt élőszereplős jeleneteket lehet felvenni, de arra is van lehetőség, hogy tárgymozgatásos animációt készítsenek a diákok. A mostani eszközökkel sokkal egyszerűbb a dolgunk, hiszen maguk az okostelefonok is számos lehetőséget rejtenek magukban, de sok számítógépes szoftver is rendelkezésre áll, ami szintén segíti a munkánkat. A gyerekek berendezhetik a díszletként szolgáló hátteret, megismerkednek a világítás fortélyaival, de azzal is, hogy hogyan lehet pici műanyagfigurákat mozgatni damil segítségével, úgy, hogy az a filmen már monumentálisabb hatást keltsen.

A gimnazisták egy film forgatásához is hozzákezdtek

Monok Balázs ezen a ponton hozzátette: tulajdonképpen ezt a módszert alkalmazták annak idején George Lucas-ék is a Star Wars forgatásán, amikor például a cirkálós jeleneteket vették fel. Az iskolai keretek között egy hetedikes lány olyan GIF-es animációt készített, melyben egy bálna mozog a víz alatt. A gimnazistákkal már ennél összetettebb dolgokkal is kísérletezhet a pedagógus. Belefogtak például egy iskolai krimi forgatásába. A sztori, a forgatókönyv, a szöveg, az egyes jelenetek mind a diákok ötletei alapján készültek. Mint az igazi filmstúdióknál voltak színészek, rendező, operatőr, vágó, világosító. Bizonyos jelenteket zöld háttér előtt vettek fel, aztán egy program segítségével valódinak tűnő közegbe helyezték a történetet. 

- Ez a műhelyóra olyan, ahol mindenki a feladatnak megfelelően használhatja a telefonját, azért rajzolni is tudni kell. Érdekes, hogy ezen sok diák meglepődött. De ha belegondolunk, egy animációs film esetében meg kell rajzolni a figurák egyes mozdulatait, hogy abból majd mozgó kép legyen, és sokszor a háttér megalkotásához is nélkülözhetetlen a rajzolás. A többi csak ezután jön – tette hozzá.

Monok Balázs szerint ma már természetesnek vesszük, hogy telefonjaink fotózni, videózni tudnak. De mindenkinek érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon mit látunk, ha egy kamerába nézünk? Egy sötét teret és benne a valóság képét, avagy a valóságon belüli valóságot? Művészi értékkel bíró alkotás akkor születik, ha ettől a valóságtól el tudunk vonatkoztatni, vagy ha ki tudjuk emelni bizonyos elemeit. Többek között ezt szeretnék megtanítani a gyerekeknek, és hogy például mi a Reels-videók értelme? Erről még az előtt kellene beszélni velük, hogy kiposztolnák őket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK