2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kossuth katonái - online

2021. május 23. vasárnap, 14:04
Szerző: Bánfi Kati, Fotó: B.K.
Két hónap csúszással zárult az eredetileg márciusra tervezett „Kossuth katonája leszek” történelmi vetélkedő. A több, mint 20 éve rendszeresen meghirdetett versenyt az idén online bonyolították, de így is el kellett halasztani a harmadik fordulót az iskolák újra nyitásáig.

 Megkésve bár, de kitartóan vetélkedtek

A résztvevő 17 csapat tagjainak tudására azonban nem lehetett panasz, ahogy a versenyfeladatok összeállítására sem. Négy iskola (Kölcsey, Eötvös Zalaegerszeg, Lovászi és Teskándi általános iskolák) hetedik-nyolcadikos diákjai szálltak ringbe, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos ismereteikről beszámoljanak. Az első két fordulóban kreatív munkát és haditudósítást kértek, a májusi harmadik fordulóban pedig az elméleti tudást mérték, tájékoztatott Kovács Bernadett szervező, az Apáczai Művelődési Központ népművelője. Hozzátette, nagy örömmel vállalta a feladatot, hiszen történelem szakos diplomával is rendelkezik, így testhez álló volt számára. Csupán a technikai lebonyolítást kellett elsajátítani. Ő harmadmagával zsűrizte a versenyt Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettesével és Ferge László őrnaggyal, a zalaegerszegi 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetőjével egyetemben.

Az őrnagy a haditudósításokat értékelte, hangsúlyozva azok jó minőségét. A tudósítások az események dokumentálása mellett az emberi oldalt is megjelenítették, ami pozitívum a napainkban szokásos híradós anyagoktól eltérően. A legkiemelkedőbbnek a lovászi csapat munkáját ítélték, mely népzenei kísérettel, háttérrel, térképpel, német nyelvű résszel, tolmácsolásban hangzott el. A kreatív alkotások közül Bednárikné az Eötvös-iskola Védegylet csapatának a budai ostromot megörökítő nagy makettjét emelte ki, ez a munka tette legmagasabbra a lécet az idén. 

Összességében nagyon jól felkészültek a diákok, és kitartottak az elhúzódó versenyben, melyet végül is 16 csapat zárt eredményesen, azaz mindhárom fordulót teljesítve. A helyezések a következők: 1. Védegylet (Eötvös-iskola), 2. Lovászi huszárok (Lovászi), 3. A szabadság harcosai (Eötvös). 

A zsűritagok megjegyezték, egészen más volt a hangulata az online versenynek, mint amikor élőben tapintható az izgatottság. Az is tény, hogy a diákokhoz közel áll ez a világ, ami különösen a haditudósítások terén mutatkozott meg. A kreatív alkotásoknál dicsérhető, hogy részben otthoni munkával készültek, az online oktatás miatt. A harmadik forduló kérdőívében pedig a helyi vonatkozású kérdésekre is meg tudtak felelni, hiszen a célok között a minél alaposabb helyi történelmi ismeretek erősítése is ott volt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK