2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötetben a Zrínyi-gimnázium múltja

2020. augusztus 31. hétfő, 14:51
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Idén 125 esztendős a Zrínyi Miklós Gimnázium. Az iskola számos eseménnyel készült a jubileumi évfordulóra, ám a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet. A jeles alkalomra még korábban elkészült Emlékkönyv (1895-2020) sajtóbemutatóját is csak a napokban rendezhették meg.

Bemutatták az iskola jubileumi Emlékkönyvét

Schneider János köszöntötte a résztvevőket, majd Vajda Lászlóné mutatta be az Emlékkönyvet

Az intézmény Borbás György Galériájában Schneider János, a gimnázium új igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott: a hosszú időszakot – vagyis az iskola történetének 125 évét – felölelő Emlékkönyv is jól szimbolizálja az itt zajló magas színvonalú szakmai munkát és a gimnázium hírnevét. A mostani könyv egy összefogás eredményeképpen valósulhatott meg. Szinte az egész tantestület, valamint egykori diákok és tanárok is kivették részüket a munkából. A kötet összeállításában Horváth Attila, az iskola leköszönő igazgatója, valamint Kiss Zsolt, Kollaricsné Soós Erika, Németh László és Vajda Lászlóné vettek részt a legintenzívebben. A műszaki szerkesztők pedig Kiss Zsolt, valamint Mozsonyi-Baranyi Szilvia voltak.

A kiadványt Vajda Lászlóné, nyugalmazott pedagógus mutatta be, kiemelve az egyes fejezeteket, melyek mind érdekes adalékul szolgálnak az iskola színes és mozgalmas történetéhez. A kötet borítóján a gimnázium jól ismert kapuja, az iskola új logója és egy Zrínyiről készült grafika is látható. Utóbbi azért is, mert idén Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulóját is ünnepeljük. Emiatt év elején egy tablót avattak az aulában, bemutatva a névadó életútját; ennek szövege és képanyaga is bekerült a mostani kötetbe.

Elhangzott: az emlékkötethez Áder János köztársasági elnök, Balaicz Zoltán polgármester, Horváth Attila igazgató, valamint dr. Kocsis Gyula az iskolaszék elnöke írt köszöntőt. Az intézmény első száz évéről egy korábbi évkönyv írásai és képanyaga alapján emlékeznek meg. Az elmúlt huszonöt év megírásához pedig részben további évkönyvek, illetve az iskola kollégái nyújtottak nagy segítséget.

A kötet egy összefogás eredményeképpen jöt létre: a tantestület szinte valamennyi tagja és a volt kollégák is részt vettek a munkában

Az kötetből többek között kiolvasható az iskola alapításának története, de a város 19. századi oktatásügyének fejlődése is. Ezenkívül a tehetséggondozó programokról, tanulmányi versenyekről, az iskola szépirodalmi műhelyéről, külföldi kapcsolatokról, valamint az egykori igazgatókról, tanárokról és híressé vált diákokról is olvashatunk érdekességeket. Megtudtuk: az elmúlt 125 évben mintegy 350 pedagógus dolgozott az intézményben, és 13 ezer diák koptatta a padokat a Zrínyiben . Közülük többekből lett ismert politikus, humorista, költő, író, orvos, közgazdász, sportoló, filmrendező vagy éppen jogtudós. A könyvet fotók is illusztrálják, melyeket Mészáros T. László és Pezzetta Umberto fotóriporterek készítettek.

Vajda Lászlóné végezetül azt üzente fiatalabb kollégáinak: készüljenek majd fel alaposan az iskola következő 25 évének anyagából is, hogy a 150. évfordulóra ismét egy átfogó és színvonalas album születhessen. Remélhetőleg azt az ünnepséget már a gimnázium megszépült és kibővített épületében rendezhetik meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK