2024.02.26., hétfő - Géza, VandaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Minden eddiginél több felvételiző

2023. március 31. péntek, 17:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Pannon Egyetem (PE) képzéseit idén első helyen összesen 2562 fő jelölte meg. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ (ZEK) szeptemberben induló képzéseire idén rekordszámú jelentkező, 249 fő adta be első helyen jelentkezését. Ez ötven százalékos emelkedést mutat a tavalyihoz képest.

Egyre népszerűbb a Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Minderről dr. Gelencsér András, a PE rektora és dr. Németh István, a PE stratégiai rektorhelyettese, a ZEK főigazgatója beszélt sajtótájékoztatójukon.  Az országos átlagot mindig tudták hozni, de az még soha nem fordult elő, hogy azt a tavalyihoz képest szinte a duplájára tudták növelni összegyetemi szinten.

A rektor szerint, a felvételizők létszámának ilyen mértékű növekedésében szerepet játszott, hogy beérett az elmúlt években végzett munka gyümölcse, a tudatos imázsépítés, a hatékony kommunikáció, az egyetem elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt. Továbbá a felvételi rendszer megújítása, hiszen korábban az emelt szintű érettségi követelménye visszavetette a műszaki területekre jelentkezők kedvét. A könnyítés megmutatkozott abban is, hogy nőtt a vidéki felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. A budapesti egyetemek versenyelőnye tekintetében ez még inkább örvendetes a vidéki kampuszok számára.

Dr. Gelencsér András a siker hátterét elemezve szóba hozta azt is, hogy a Covid és most az energiaválság és a háború világossá tette, hogy válságban nem jó nagyvárosban élni, mert sem fizikailag, sem lelkileg nem támogatja a megélhetést, a túlélést. Ellenben vidéken sokkal nagyobb a biztonság, és az emberi közösségek is jobban működnek. A fiataloknak nagyon jó az antennájuk, éppen ezért értékelődött fel számukra a vidék, ami a Veszprém székhelyű Pannon Egyetemre és annak öt telephelye iránti soha nem látott érdeklődésükben is megmutatkozott. Ezek egyike Zalában a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, amely több tudományterületen indít fontos képzéseket a régió számára. Ugyanilyen mini egyetem szerepet tölt be a nagykanizsai kampusz, emelte ki a rektor.

A mérnöki szakok idén magasan az országos átlag felett teljesítettek, vette át a szót dr. Németh István főigazgató. A Pannon Egyetem mérnökképzéseire az első helyes jelentkezők esetében 38,5 százalékos volt az emelkedés. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ mérnökképzéseire a tavalyi évhez képest 77,8 százalékkal nőtt az elsőhelyes jelentkezők száma. A jelenlegi adatok alapján 64 új mérnökhallgatót üdvözölhetnek szeptemberben. Mint mondta, az a mérnökhiány, amely hátráltatta az ipar fejlődését Zalaegerszegen, az megoldódni látszik. A főigazgató kitért arra, hogy 2020-ban bevezették a gépészmérnök szakot, 2022 szeptemberében elindították a tesztmérnök alapszakot az országban egyedülálló módon, projektalapú oktatás keretében.

A gazdaságtudományi képzési területen is növekedésről számolhat be. A zalaegerszegi gazdaságtudományi képzéseket idén 139-en választották első helyen, amely a tavalyi 94 főhöz képest 47,9 százalékos emelkedést mutat. A főigazgató, mint mondta, Zalaegerszegen egyre erősebb az informatikai képzési terület jelenléte. Tanszéke a PE műszaki és informatikai karának egységekénk működik. Elsőként a gazdaság-informatikus szakot vezették be, amelyeket újak követnek majd. Ez az alapszak is egyre népszerűbb, a korábbi tízen-egynéhány fő helyett idén már 47-en jelentkeztek rá.

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja a fegyelmezett gazdálkodás eredményeként 392 millió forint pozitívummal zárta a 2022-es esztendőt. A tavaly elnyert öt pályázatuk összértéke meghaladja a 690 millió forintot.

Dr. Németh István végül azt hangsúlyozta, a műszaki, az informatikai és a gazdaságtudományi terület a gazdaság stabil alapját biztosítják. Éppen ezért kívánják fejleszteni képzéseiket, és bevezetni a projektalapú oktatást valamennyi szakra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK