2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régészkedés és nemezelés

2019. július 08. hétfő, 18:16
Szerző: -pet-; Fotó: Göcseji Múzeum
Javában zajlanak a Göcseji Múzeum és a skanzen nyári táborai. Az idei szezonban régészeti- és kézművestábor is várta, várja a gyerekeket. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható: csupa lelkes, érdeklődő diák vett részt a programsorozaton.

A részletekkel kapcsolatban Szényi Krisztina, a Göcseji Múzeum kommunikációs munkatársa arról tájékoztatott: a régésztáborba olyan felső tagozatos diákok jelentkeztek, akik az átlagosnál jobban érdeklődnek a történelem iránt. Az idei évben a török kor volt a téma, tehát az Oszmán Birodalom eseményei és kultúrája köré szervezték a programokat. De, szóba került az is, hogy a magyarok hogyan éltek a hódoltság idején.

Nyári táborok a múzeumban

A gyerek első körben különféle előadásokat hallhattak a téma kapcsán, majd játékos, kreatív, interaktív foglalkozások színesítették a programot. Egyik délután például ifj. Horváth Károly népzenész bemutatta és meg is szólaltatta a török korban használt, jellegzetes hangszereket. Bödén pedig a régészeti munkával ismerkedhettek meg a diákok, ahol többek között a műszeres fémkeresést is kipróbálhatták.

A kézművestábornak a Göcseji Falumúzeum ad helyet a nyár folyamán; itt összesen hét turnusban várják a gyerekeket. (Az augusztusi programokra még nem késő jelentkezni.) Az idei tábor célja az volt, hogy a foglalkozások során minél több anyaggal megismertessék a fiatalokat. Többek között olyanokkal is, amik a szűkre szabott iskolai rajz- és technikaórákon esetleg kimaradnak. Így például filccel, nemezzel, fonallal, agyaggal is dolgoznak.

A kézművestáborban több szakember segítségével zajlik a munka. Nagyari Katalin népi iparművész, Horváth Csaba fazekas, Léder Anita művelődésszervező és Dömötör Andrea, a múzeum történeti osztályának gyűjteménykezelője is foglalkozott a csoportokkal. A gyerekeket a tervezett programokon túl olyan élmények is várják a skanzenben, mint a fára mászás, állatsimogatás, kenyérlángos-sütés, vagy papírcsónak-úsztatás az eső utáni pocsolyában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK