2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sárdy Angéla kapta a Kalliopé-díjat

2022. november 02. szerda, 18:03
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Harmadik alkalommal adták a megyei könyvtárban a Kalliopé-díjat. A magyartanároknak járó elismerést a zalaegerszegi kötődésű, jelenleg Párizsban élő Csősz Katalin alapította 2020-ban, mégpedig édesapja, a közismert pedagógus, magyar-történelem szakos tanár, Csősz József (1938-2019) emlékére.

A szép magyar beszédre is tanítja diákjait

A díj létrehozásában a zalaegerszegi Nyugdíjas Pedagógus Klub és annak vezetője, Iványi Ildikó segítette az alapítót. A zsűrizési és szervezési feladatok ellátására egy kuratórium is létrejött, melynek Iványi Ildikón kívül Bubits Tünde és Gerencsér Katalin magyartanárok a tagjai.

Sárdy Angéla Csősz Katalintól vette át az elismerést

Az idei díjazott Sárdy Angéla, a Csány László Technikum magyar-történelem szakos tanára lett. Az elismerés azoknak a pedagógusoknak jár, akiknél 45 perc után nem fejeződik be a tanítás, hanem folyamatosan foglalkoznak a neveléssel és a tehetséggondozással. Versenyekre, és egyéb megmérettetésekre készítve fel a diákokat. A Csány-, korábban pedig a Széchenyi- iskola tanáraként, Sárdy Angéla az elmúlt évtizedekben sokat tett azért, hogy tanítványai ne csak a versenyeken szerepeljenek eredményesen, hanem hogy eljussanak az anyanyelvi önkifejezéshez – hangzott el a laudációban, amit Bubits Tünde olvasott fel. Hozzátéve: egy őszinte – sokszor gyilkosan őszinte – tanárról van szó, aki mindig szívből szól és kérdez. Mindeközben képes érdekessé tenni az irodalomoktatást, de gondot fordít arra is, hogy a szép magyar beszédet elsajátítsák a diákok. 2005-2021 között hét tanítványa szerezte meg a szép magyar beszédért járó Kazinczy-emlékérmet.

Bubits Tünde, Gerencsér Katalin, Iványi Ildikó, Sárdy Angéla, Csősz Katalin és Kuklis Erika Liza

A pedagógus pályafutásáról, és gazdag szakmai életútjáról Gerencsér Katalin szólt. Sárdy Angéla idén múlt hatvan esztendős, a tanítás mellett folyamatosan képezte magát különféle egyetemeken. Alapdiplomáját az ELTÉ-n, kiegészítő okleveleit pedig a Kossuth Lajos Tudományegyetemen és Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg. Közben a polonisztika tanszéken lengyelül is tanult. Diákjait nemcsak magyarból, hanem történelemből is felkészítette különféle versenyekre.

A díjazott megköszönve az elismerést úgy fogalmazott: egyszerre érez örömöt és zavart. Köszöni, hogy a zsűri észreveszi a hétköznapok egyszerű munkásait, és hogy most őt tartották méltónak az elismerésre.

A pedagógust két volt tanítványa, Horváth Fanni és Rákos Dorka köszöntötte az ünnepségen. A Kalliopé-díjat Csősz Katalin adta át. Az eseményen részt vett Kuklis Erika Liza fordító-tolmács, aki 2014-19 között a párizsi Sorbonne egyetem magyar anyanyelvi lektora volt. A szakember arról tartott előadást, hogy vajon francia szemmel tanulható-e (és mennyire tanulható meg pontosan) a magyar nyelv.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK