2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Terülj-terülj asztalkák a környezetórákon

2019. november 27. szerda, 18:32
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Látványos és ízletes módon kerültek szó szerint is terítékre a zöldségek és gyümölcsök, azaz a negyedik osztályos környezetismeret tananyag egy részei az Eötvös-iskola 4.a. osztályában.

A gyerekek terülj-terülj asztalkákká változtatták a padokat, és csoportmunkában vitték véghez a varázslatot, az alapanyagbeszerzéstől az elkészítésen- és dizájn kitalálásán át a terítésig. Aztán jóízűen elfogyasztották a feladatot.

Gyümölcssaláta-készítés és környezetismeret

Pedagógusok szokták mondani az ügyes gyerekekre, hogy szinte falják a feladatokat. Most is ez történt. Néhány héttel ezelőtt nagy örömmel fogadták a tanulók a kreativitást, felkészültséget, együttműködést egyaránt kívánó munkát, készítsenek az egészséges táplálkozási elveknek megfelelő zöldséges szendvicseket. A jól sikerült megoldások után, a tanítónő, Szakonyé Feith Erika, újból feladta a leckét gyümölcssaláták terén. De ezúttal a közösségi szellemet erősítendő, új csoporttársakat kellett választani a végrehajtáshoz. Csapatonként egy-egy gyümölcssalátát kellett készíteni, amit bármilyen egyéb ételötlettel ki lehetett egészíteni. 

Az osztályba lépve nagy sürgés-forgás fogadott, és a látványos és ízléses terítékek azonnal rabul ejtették a szemet. Közelebbről nézve aztán az apróbb finomságok is szembetűnek, mint szegfűszeggel díszített biotányér (kivájt pomeloból), színben és ízben harmonizáló gyümölcsök, magok, aszalványok, egy lelkes fiú csapat által készített smoothie, a gyerekek meg is magyarázták mit jelent a kifejezés (zöldségből, gyümölcsből készített pürésített ital).

Édesítőként mézet kínáltak, de azért akadt egy kis cukor és tejszínhab is, hogy minél több ízlést ki tudjanak szolgálni. „Rágcsaként” biokekszek szolgáltak. Volt, aki virágot is tett a vázába, vagy őszi hangulatúra álmodta a kiegészítőket, illetve mécsessel fokozta a hangulatot. Szuperül megoldott feladatot nyugtázhatott a tanítónő, aki elmondta, az iskola oktatási programjában egyébként is szerepel az egészséges táplálkozás. Emellett és a tananyag elmélyítése mellett a csoportösszetartást, a munkamegosztást és a jó ízlést is fejlesztette a feladat.

Hozzátette még, az osztály erőssége a rajztudás is, éppen most van kiállításuk a József Attila Városi Könyvtárban „Földön, vízen, levegőben” címmel. Legközelebb pedig karácsony előtt tartanak majd hasonló partyt, a szülők bevonásával. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK