2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tételek helyett projektek

2022. június 07. kedd, 12:16
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja (PEZEK) az országban elsőként vezeti be a projekt alapú oktatást a 2022 szeptemberében induló új képzésén, a tesztmérnök alapképzési szakon. A felvételt nyert hallgatóknak nem kell vizsgát tenni fizikából és matematikából. A két tantárgybeli tudásukat a 3–5 fős csoportokban teljesített projektekből mérik le, és értékelik részkreditekkel, amely alapján megkapják az érdemjegyeket.

Innovatív oktatási módszer a tesztmérnök szakon

Balaicz Zoltánné, dr. Németh István és Szili-Fodor Dóra

Dr. Németh István, a PE stratégiai rektorhelyettese, a PEZEK főigazgatója beszélt erről a projekt alapú oktatás indítását bejelentő sajtótájékoztatón. Mint mondta, a hallgatók nem azért fognak tanulni, hogy visszamondjanak egy tételt a vizsgán, hanem azért, hogy a projektek teljesítése során megszerzett tudásukkal létrehozzanak valamit. Ez motiváltságukra is kedvezően hat. A felhőben is zajló oktatáshoz egyedülálló online learning rendszert vezetnek be. Ez a gyakorlatban úgy nézi ki, hogy a hagyományos tételsorokat olyan tudásegységekre, molekulákra bontják szét, amelyeket 10–15 perc alatt meg tudnak érteni a hallgatók. Ezt hozzáfűzött videó, demonstráció valamint egy tömör és világos leírás is segíti. A hallgatók bármikor elérhetik a felhőben lévő tudásegységeket, melyeket tudásháló kapcsol össze, és amelyben egyénileg tudnak bolyongani egyik tananyagról a másikra. Egy-egy projekten csoportokban fognak dolgozni. A tudásfelhőben a tanár is ott lesz. A hallgatókat mesterséges intelligencia is követi, amely egyéni szintjük alapján vezeti őket tananyagról tananyagra a kellő tudás megszerzésében. Hangsúlyozta, hazánkban elsőként alkalmazzák a mesterséges intelligenciát az oktatásban, amellyel a lemorzsolódást szeretnék a nullára csökkenteni.

Dr. Németh István beszélt arról is, hogy lesznek projektek hagyományos laborkörnyezetben, de főként vállalati környezetben. Az új projekt alapú oktatásuk megvalósításában éppen ezért várják projekttémákkal a vállalati partnerek jelentkezését. Mint mondta, a projekteket hozzáigazítják a tananyagokhoz, mert ez lesz a biztos alapja annak, hogy a gazdaság igényeinek megfelelő mérnököket tudjanak kibocsátani. Kiemelte, az országban elsőként vezetik be a projekt alapú oktatást az ősszel induló tesztmérnök szakon, amit a mechatronikai, a gépészmérnöki és a mérnökinformatikus szakokra is kiterjesztenek majd.

Szili-Fodor Dóra, a PEZEK Projektirodájának vezetője arról számolt be, hogy a Pannon Egyetemmel közösen több mint egy milliárd forintot nyertek a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése” elnevezésű pályázaton, ami három évre biztosítja terveikhez a forrást. Ebből a támogatásból finanszírozzák a tananyagfejlesztést, amelyen öt mérnök dolgozik. Feladatuk az, hogy a beérkezett vállalati projekteket tananyaggá alakítsák át. Mint mondta, olyan kiváló partnerekkel működnek együtt, mint a Pricewaterhouse Coopers. A cég dolgozta ki számukra a projekt alapú oktatás módszertanát, amelynek köszönhetően a tesztmérnök szakra felvételt nyerők olyan innovatív oktatásban részesülhetnek, ami még soha nem volt az országban. Érdemes ezt alaposan megfontolni azoknak a fiataloknak, akik csak másodikként jelölték meg ezt a szakot, hívta fel a figyelmet.

Balaicz Zoltánné, a PEZEK Nyelvi és Felnőttképzési Irodájának vezetője az egyetem profiljához illeszkedő két nagy tevékenységüket mutatta be. Az angol, német, francia, orosz, olasz, észt, finn és kínai nyelvi képzéseiket az egyetemi hallgatókon kívül a lakosságnak és a cégeknek is ajánlják. Az általános mellett több ágazathoz kapcsolódó szakmai nyelvi képzéseket is lebonyolítnak a cégek igényei alapján, valamint nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat is. Korábban csak a BGE gazdasági szaknyelvi vizsgája volt elérhető angol és német nyelvből náluk, a bővítést követően a Goethe nyelvvizsga német nyelvből, valamint a Pannon nyelvvizsga angol nyelvből is rendelkezésükre áll. Szakmai képzéseik többek között a robotprogramozás, a dróntechnológia, az informatika, az önmenedzselés és a brandépítés területeit ölelik fel. Nyári egyetem elnevezéssel középiskolás fiataloknak is hirdettek meg 15 órás képzéseket, ösztönözve arra őket, hogy a Zalaegerszegi Egyetemi Központot válasszák továbbtanulásuk helyszínéül.

A projekt alapú oktatásban együttműködni kívánó vállalati partnerek jelentkezését az alábbi honlapon várják:

www.zek.uni-pannon.hu/tesztmernok

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK