2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöldebb, okosabb, sportosabb

2022. április 21. csütörtök, 13:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány Tervezz és küzdj a jövőért elnevezéssel pályaorientációs vetélkedősorozatot hirdetett hagyományteremtő jelleggel középiskolás diákok számára a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjával (PE ZEK) együttműködve. A négy középiskola öt csapata részvételével zajló versenyben a Csány László Technikum „Hajrá Magyarország Hajrá Foci” csapata bizonyult a legjobbnak.

Milyen legyen a jövő egyeteme?

Lenkai Nóra értékelte a versenyt

A háromfős csapatokat 11. és 13. osztályosok alkották. Az első háromban informatika, fizika, matematika és közgazdaságtan tudományokhoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk. A negyedik döntőfordulóban a jövő egyetemi kampuszáról készített videójukat kellett bemutatniuk. Milyen is legyen? A legkorszerűbb informatikai eszközökkel és megoldásokkal okosabb, a megújuló energiák révén zöldebb, és sportosabb a több szabadidős programmal, fogalmazták meg többek között.   

Dr. Németh István, a PE ZEK főigazgatója gratulált a diákoknak. Mint mondta, néhány ötletüket fel kívánják használni az egyetem 18,5 milliárdos fejlesztése során, melynek keretében olyan fiatalos kampuszt kívánnak létrehozni, amely itt tartja a jövő generációját. Mint fogalmazott, a frontális oktatás megbukott, projektalapú oktatás lép helyébe, a tesztmérnök képzést már ennek szellemében indítják el szeptemberben. Hozzátette, megpróbálják kiszolgálni azokat a trendeket, amelyek egy új ipari forradalom képében jelentek meg Zalaegerszegen.

A zsűri feladatait Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, dr. Antal Anita, a PE Gazdálkodási Kar zalaegerszegi pénzügy és gazdálkodási tanszékének főiskolai docense valamint Szuper Ildikó, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány ügyvivője látta el.

Lenkai Nóra úgy értékelt, hogy egyénileg és csapatban is hatalmas kihívást jelentett a feladatok megoldása a diákok számára, ezért a fantasztikus ötletek mellett a kitartást is értékelték. Mint mondta, az egyetem vezetői a jövő trendjeiben gondolkodnak, hogy minél szélesebb kínálatot és gyakorlat-orientáltabb képzést nyújtsanak a fiatalok számára.

Lenkai Nóra, dr. Németh István, Csurgai Dávid, Péter Máté, Kaczor Zsolt, Horváth Norbert, Szuper Ildikó és dr. Antal Anita

Szuper Ildikó azt jelentette be, hogy a közalapítvány egy éves ösztöndíjat ajánl fel a vetélkedő azon részvevőinek, akik sikerrel felvételiznek majd a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjába. Ezt első évesként kapják meg. Jelezte, jövőre a PTE zalaegerszegi egészségtudományi karát is bevonják a vetélkedőbe.

Ötödik helyen végzett a versenyben a keszthelyi Asbóth Sándor Technikum „Eclipse Egyetemi Negyed” csapata. Többi csapatot zalaegerszegi középiskolák állították ki. Negyedik a „Deficit denevérek” (Csány László Technikum), harmadik a „Ganzosokk” (Ganz Ábrahám Technikum), második a „Széchenyi team” (Széchenyi István Technikum) és első a „Hajrá Magyarország Hajrá Foci” (Csány László Technikum) lett. Tagjai Kaczor Zsolt, Péter Máté és Csurgai Dávid. Mindkét csányos csapatot Horváth Norbert pedagógus készítette fel.

Valamennyi diák és tanár értékes informatikai eszközöket kapott ajándékba, amit a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány finanszírozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK