2023.03.24., péntek - Gábor, KarinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pannon Tükör-díj és ünnepi lapszám

2020. december 16. szerda, 17:49
Szerző: -pet-; Fotó: Facebook/Pannon Tükör
Egy kulturális folyóirat életében hosszú időnek számít huszonöt esztendő, így a Pannon Tükör, valamint az azt kiadó Pannon Írók Társasága joggal készült már év elejétől a 2020-as ünnepi eseményekre. A nagyszabású „záróbulit” decemberre tervezték, ám a járvány átírta a forgatókönyvet.

 Huszonöt éves lett a kulturális folyóirat

A jeles év idei utolsó (sorrendben a hatodik) lapszámát zárt körben, online közvetítéssel mutatták be. Virtuálisan került átadásra a születésnap alkalmából alapított Pannon Tükör-díj is, mellyel három szerzőt (egy lírikust, egy kritikust és egy prózaírót) jutalmaztak.

Az elmúlt 25 év borítói láthatók a legújabb lapszám címlapján

Az ünnepi lapszámbemutatón dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke felidézte az elmúlt 25 évet és a folyóirat megalakulásának körülményeit. Beszédében kitért a régi Zala vármegye jeles szerzőire és újságjaira is. Jelezve, korábban is voltak itt társadalmi, politikai és irodalmi témájú lapok. A Pannon Tükörrel kapcsolatban elmondta: bár a lap 1995-ben jött létre, az előzmények a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza. A József Attila Városi Könyvtárban ugyanis 1982-ben jött létre a Zalaegerszegi Írókör, ami évente jelentetett meg különféle kiadványokat. Ebből nőtte ki magát a kilencvenes években a Pannon Írók Társasága és maga a folyóirat. Az 1995-ös alapítók között ott találjuk Pék Pált, Lackner Lászlót és Péntek Imrét. Utóbbi hosszú ideig a lap főszerkesztője is volt. 2017-től pedig Bubits Tünde jegyzi a folyóiratot, mint főszerkesztő.

A periodika azóta is ugyanazt a szellemiséget képviseli: teret ad az irodalommal, képzőművészettel és társművészetekkel foglalkozó szerzőknek, bemutatja a történeti Pannónia örökségét, véleményeket ütköztet társadalomtudományi kérdésekben, továbbá történeti, helytörténeti tanulmányokat, kritikákat is közzé tesz. Figyel a határon túli – főleg a muravidéki – magyar irodalomra és képzőművészetre.

A díjazottaknak járó plakettet Németh János keramikusművész készítette

Elhangzott: az újságot már az egész ország területén terjesztik, de az online változat is népszerű. Utóbbi folyamatosan megjelenési lehetőséget biztosít a frissen belépő szerzőknek.

A Pannon Tükör hatodik, idei utolsó lapszámát Bubits Tünde ismertette. Mint fogalmazott: a születésnap alkalmából a borítóra az elmúlt huszonöt év borítóinak kicsinyített változata került. A koncepció része volt az is, hogy minél több olyan szerző írjon a mostani számba, aki a huszonöt évvel ezelőtti próbaszámba is publikált. Többek között Nászta Katalin, Lackner László és Vörös István is jelentkezik egy-egy írással. Persze nemcsak a múlttal, hanem a jövővel, vagyis a fiatal szerzőkkel is foglalkoznak. Csakúgy, mint a legaktuálisabb kulturális jelenségekkel, vagy könyvkritikákkal. Az ünnepi szám Zalaegerszegre is koncentrál: a „Zalaegerszegi sorok” rovatban tíz helyi szerző írása szerepel.

Az évforduló adta az apropóját a Pannon Tükör-díj megalapításának is. A szerkesztőség döntése alapján ezentúl minden évben egy költő, egy kritikus és egy prózaíró részesül elismerésben. Az első díjazottak Móré Tünde irodalomtörténész, kritikus, Szálinger Balázs költő, író, drámaíró és Szekrényes Miklós író lettek. Mind a hárman többször publikáltak már a lapban. Sőt, Móré Tünde a kritika rovat vezetője is egyúttal. A díjazottak Németh János keramikusművész e célra alkotott plakettjét kapták elismerésül, de pénzjutalom is jár a kitüntetetteknek.

A díjazottakkal Nagygéci Kovács József főszerkesztőhelyettes beszélgetett az online térben. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK