2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A felújítás alatt is az olvasást népszerűsítik

2018. június 25. hétfő, 20:24
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A belső felújítási munkák ellenére is működik a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, sőt a vakáció alatt napközis tábor várja a gyerekeket. Az Európai Uniós és NKA-s támogatásból megvalósuló ingyenes nyári tábor, újdonságnak számít a könyvtárban.

Július végéig három olvasást népszerűsítő táborba várjuk a diákokat, ami a könyvélményen túl, számos más érdekességet is magába foglal – mondta érdeklődésünkre Tóth Renáta, olvasószolgálati csoportvezető. Elsősorban a kortárs irodalom/gyermekirodalom titkaiba avatjuk be a 10-12 éves korosztályt, sok kísérőprogramon keresztül. A foglalkozások idején sor kerül író-olvasó találkozókra, önismereti- és kézműves műhelyfoglalkozásokra, szabadtéri játékokra, de versjóga, strandolás és kirándulás is várja a résztvevőket. Találkozhatnak Főző Laura, Turbuly Lilla és Vig Balázs írókkal, ezenkívül a táborozók ellátogatnak a Zobori Élmény Parkba, valamint a Kemenes Vulkán Parkba is.

Nyári táborok a könyvtárban

Tóth Renáta, a Dózsa-iskola táborozó diákjaival

Az olvasásnépszerűsítés részeként „Tableten a világ” címmel egy játékos, interaktív mesekeresés is része a programnak. A táblagépeken kortárs magyar- és világirodalmi szerzőktől találhatók meseapplikációk, különféle feladatokkal. A könyvtáros szerint a gyerekek számára így lehet összekapcsolni a hagyományos olvasást a digitális világgal. Ha ugyanis a tablet segítségével sikerül felkelteni az érdeklődést egy-egy könyv, vagy szerző iránt, akkor az eredeti műveket is szívesebben kölcsönzik ki és olvassák el a diákok. Többek között ez is a célja az egyhetes táboroknak, melynek első turnusa már el is indult.

A Zalai Kutyasuli jóvoltából nyáron is folytatódik a havonta megrendezésre kerülő játszóház, a „KutyaJó kalandok”. Ide a legkisebbektől egészen a 12 éves korosztályig várják a gyerekeket. A foglalkozáson a felelős kutyatartással, a négylábúak helyes etetésével, gondozásával lehet megismerkedni, a témához kapcsolódóan pedig hasznos könyveket is kikölcsönözhetnek az érdeklődők.

Tóth Renáta a könyvtár további nyári programjaival kapcsolatban elmondta: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának jegyében folytatódik a Zegerésző online vetélkedő. Minden hónap 28. napján töltik fel a könyvtár honlapjára a legújabb kérdéssort, így a szünidő alatt is játszathatnak a családok. Június 16-tól kinyitott a Strandkönyvtár is, ami a tagkönyvtárak munkatársainak közreműködésével, immár harmadik éve üzemel az élményfürdő területén. Gyakorlatilag ugyanazokkal a szolgáltatásokkal, mint a Deák téri épületben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy strandolás közben sokan keresik fel az árnyékos olvasósarkot, ahol magazinokat, vagy könnyedebb, rövidebb műveket keresnek a látogatók. De az újdonságnak számító családi társasjáték is nagyon népszerű.

Ami a megyei könyvtár felújítási munkálatait illeti, a csoportvezetőtől megtudtuk: már zajlik az egykori olvasóterem átalakítása. Ennek egy részébe hamarosan a helyismereti gyűjtemény költözik. A legfelső szinten pedig – a mostani pedagógiai részleg helyén – egy modern rendezvényterem létesül majd. Az átalakítási munkák részeként többek között megújul a világítás, új padlózatot kapnak a belső terek, de bútorzatcserére is sor kerül. A cél az, hogy igényes, kényelmes és a kor kihívásainak megfelelő közösségi helyként funkcionálhasson a könyvtár. A munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK