2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A pszichopata pszichiáter manipulációi

2023. június 13. kedd, 19:48
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az Ünnepi Könyvhét nyitónapján Tóth Krisztina író, költő volt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vendége. A szerző délelőtt a Zrínyi-gimnáziumba is ellátogatott egy rendhagyó magyarórára. Azt követően pedig író-olvasó találkozóra várták az érdeklődőket a Deák téri bibliotékában. Az íróval Karáth Anita költő, tanár beszélgetett.

 Disztópikus történet autokráciáról, eszmélésről

Tóth Renáta könyvtárigazgató, Tóth Krisztina és Karáth Anita

Az esten Tóth Krisztina tavaly megjelent regénye, „A majom szeme” került fókuszba, melynek már a címe is egy külön történet. A szerző fiatal korában sokáig állatorvos szeretett volna lenni, emiatt különféle esettanulmányokat olvasott. Többek között azokról a szovjet és amerikai kísérletekről is, melyek célja az volt, hogy különféle állatokon „fejcseréket” hajtsanak végre. Egy új testet kapott majom esete örökre felkavaró élmény maradt számára. Az állat ugyanis a műtét után hirtelen kinyitotta a szemét, melyet egy fotós megörökített. Vajon ki néz, ki eszmél? A fej, vagy a test? – merült fel a kérdés. Mikor a regényre készült, beugrott neki a kamaszkorában látott kép a majomról, ez adta a cím ötletét. Persze a regénynek is egyfajta alapgondolata a kérdés, még ha elvonatkoztatva is.

A kissé disztópikus történet főszereplője ugyanis egy pszichopata, abuzáló pszichiáter, akit az a kérdés foglalkoztat, hogy a lelket át lehet-e ültetni? Vagyis, működik-e a lélekátültetés az agymosás révén. Női páciensei a kísérleti alanyok. A szexmániás orvos uralma alá hajtja a nőket, miközben elsősorban nem a testiség érdekli. Az irodájában pedig ott lóg a már említett kinyílt szemű majom képe.

A találkozón "A majom szeme" című könyvről esett szó.

A cselekmény ennél azért szövevényesebb (minden szereplő a saját családtörténetét boncolgatja), mint ahogy az is, hogy éppen ki az egyes fejezetek elbeszélője. Az egész történet pedig egy autoriter társadalomban játszódik, nem tudjuk, hogy hol és mikor. A főhős közel áll a politikához, így szabad kezet kap a privát kísérleteihez.

A könyv egyik lényeges gondolata az, hogy a pszichiáter viszonya a páciensekkel, egyfajta tükörképe annak, ahogy a hatalom bánik az emberekkel. Vagyis az autoriter technikák mindig leszivárognak az alsóbb szintekre. Ahol pedig folyamatos az állami kontroll, ott az önkontroll is működésbe lép. Tóth Krisztina úgy alkotta meg a főhős karakterét, hogy az kezdetben szimpátiát keltsen az olvasóban. Mint mondta, nagyobb a tétje a dolognak, hogy ha eleinte ő maga is becsapja az olvasót. Megszeretjük a karaktert, akiről később kiderül, hogy egy szörnyeteg. A szereplők olyan dolgokat is kimondanak – sokszor humoros formában – amiről általában nem beszélünk a hétköznapokon. Így megjelenik a groteszk, mint minőség; oldva ezzel a folyamatosan jelen lévő baljós feszültségét, és azt a tényt, hogy a történetben mindenki boldogtalan.

Az esten szó esett a szerző legújabb kötetéről is, mely az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza. Az „Ahonnan látni az eget” című könyv a jelenünkről szól, a közöttünk élő emberek (vagy saját magunk) hétköznapi epizódjairól. Kiemelve válságokat, tragédiákat: mindezt a már említett groteszkkel, és az íróra jellemző abszurd humorral fűszerezve olvashatja a közönség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK