2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az Alföld és a Pannon régió találkozása

2023. október 16. hétfő, 19:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az Alföld folyóirat szerkesztőit látta vendégül a minap a Pannon Tükör stábja. A két szerkesztőség tagjai az utóbbi folyóirat legfrisseb számának megjelenéséhez igazodva találkoztak egymással.

 Folyóiratok randevúja a könyvtárban

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett összejövetelen dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke köszöntötte a társlap szerkesztőit és a jelenlévő szerzőket, olvasókat. Majd röviden ismertette a Pannon Tükör legújabb lapszámának tartalmát. Többek között elhangzott: a mostani lapot Herkli Mátyás Barnabás grafikus, és Tóth Norbert képzőművész alkotásai illusztrálják. Előbbi művész nyári kiállításáról egy beszámoló olvasható a folyóiratban, Tóth Norbert pedig ezúttal az Egymondatok rovatban egy írással is jelentkezik. De az ő egyik tárlatáról is született egy kritika, Németh Attila tollából.

Áfra János és Herczeg Ákos (hátsó sor). Elől: Tóth Renáta könyvtárigazgató, Gyimesi Endre, Bubits Tünde és Nagygéci Kovács József

A szépirodalmi rovat is bővelkedik újdonságokban, a helytörténettel kapcsolatos oldalakat pedig ezúttal Kulcsár Bálint leváltáros jegyzi (Mező Ferenc olimpiai bajnok Pálffy László földbirtokoshoz írt leveleiről esik szó). A mostani lapszámban a keszthelyi szerzők jelentkeznek egy külön rovatban; többek között Cséby Géza versével és műfordításaival, valamint Szálinger Balázs költeményével találkozhat az olvasó.

Az Alföld folyóirat két szerkesztőjét, Áfra Jánost és Herczeg Ákost Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője és Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő köszöntötte, majd egy eszmecsere következett az alföldi és a dunántúli periodika múltjáról, küldetéséről, működéséről. 

Áfra János, a debreceni székhelyű lap egyik szerkesztőjeként elmondta, hogy főleg egyetemi oktatók alkotják a náluk a csapatot, és több egyetemi hallgató is ír a lapba. Természetesen nemcsak alföldi és debreceni szerzők publikálnak. Budapestről és más városból is érkeznek hozzájuk írások; olyan magas számban, hogy néha alig győznek válogatni a kéziratokból.

A Pannon Tükör legújabb számának borítója

Herczeg Ákos hozzátette: az Alföldhöz hasonló folyóiratok nehezen maradnának fenn csak regionális lapként. Arra törekszenek, hogy az egyes lapszámoknak mindig legyen egy tudományos része, és egy olvasmányosabb rovata is. Ide például úti esszéket, interjúkat is várnak. Az írásokat mindig értékalapon választják, ehhez ragaszkodnak.

Elhangzott: az utánpótlás terén szerencséjük van, hiszen 4-5 évente kijön egy új szerzői generáció az egyetemről. Fiatal tehetségek pedig mindig feltűnnek a szépirodalmi rovatban. De pályázatokból is merítenek új szerzőket. Stabil anyagi bázisa nincs a lapnak, a szerkesztők és szerzők nem státuszban dolgoznak az Alföldnél, mindenkinek van „polgári” foglalkozása. A lap irodalmi, kritikai, művészeti folyóiratként már 1954-től jelen van a hazai periodikák palettáján. Jelenleg havonta jelennek meg.

A találkozó végén egy zalaegerszegi születésű, az Alföldben rendszeresen publikáló szerző, Beck Tamás olvasta fel egyik tárcáját.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK