2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Besztof” Szálinger és új lapszám

2023. szeptember 12. kedd, 14:01
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Szálinger Balázs nemrégiben megjelent válogatáskötetének bemutatójával, és új lapszámmal indította az őszt a Pannon Tükör szerkesztősége.

 Kötetbemutató és friss Pannon Tükör

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett találkozón a folyóirat kiadójának nevében dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke köszöntötte a közönséget, majd Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes szólt az aktualitásokról. Többek között elhangzott, hogy a nyár folyamán a Margó Irodalmi Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is részt vett a szerkesztőség; a lap segítségével népszerűsítve a Pannon táj kulturális, művészeti értékeit.

Bubits Tünde elmondta: a gazdasági nehézségeket igyekeznek túlélni. Jelenleg kisebb méretben jelenik meg a folyóirat, de a tartalom és a minőség a régi. Nincs más út, a kultúrának élnie kell – fogalmazott a főszerkesztő. A most megjelent lapszámban folytatódik az Egymondatok sorozat, továbbra is olvasható a szépirodalmi és a társművészetek rovat. Egy fejezet pedig a lendvai szerzők legújabb írásaiból válogat. Emellett teret kap a helytörténet is: ezúttal Béres Katalin történész-főmuzeológus és Bekő Tamás levéltáros jelentkezett egy-egy írással. A lapot ezúttal Kondor János festőművész és a legendás Andy Warhol képzőművész alkotásai illusztrálják. Mindkettőjüknek a nyár folyamán nyílt kiállítása a régióban, melyekről beszámoló olvasható a lapbabn.

A rendezvényen jelen volt Szálinger Balázs író, költő, akinek nemrégiben jelent meg saját kiadásban válogatáskötete. Az „És most kelletlen elrugaszkodom” című kiadvány minden idők leghosszabb Szálinger-kötetcíme. A könyv 50+1 (besztof) verset tartalmaz a költő eddig megjelent hét verseskötetéből (Kievezni a vajból, Első Pesti Vérkabaré, M1/M7, Köztársaság, 360°, 361° és Koncentráció). Mint mondta: a könyvből sajnos nem hozott a bemutatóra, mert mind egy szálig elfogyott a háromszáz példány. Talán karácsonyra elkészül a második kiadás.

A szerző elmesélte, hogy azért jelentkezett most válogatáskötettel, mert egyfajta szakaszhatárhoz érkezett. Úgy érzi, hogy az utóbbi időben egy új poétika kezdte vonzani, így elhagyta a korábbi eszköztárat, verselést. A kiadvány (ami sportos és karcsú lett) összegzi az eddigi éveket, és egyúttal „le is zárja a dobozt” – fogalmazott a szerző. Az utóbbi hetekben viszont már új versek íródtak, új verseléssel. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK