2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bíró Szabolcs és a székirodalom

2023. május 14. vasárnap, 14:55
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A József Attila Városi Tagkönyvtár vendége volt Bíró Szabolcs dunaszerdahelyi író, akinek hamarosan megjelenik az Anjou-kort bemutató nyolcadik történelmi regénye. A kerekesszékben élő szerző önironikusan nevezi munkásságát székirodalomnak, mely egyébként több műfaji próbálkozást is takar, de kiemelkedően a történelmi regények az ő háza tája.

A kamaszok is kedvelik történelmi regényeit

A kultúra több területére is beírta nevét, lovaggá is ütötték, hagyományőrző csapata is van, évekig rock zenészként állt színpadra. Kereki Judit könyvtáros beszélgetett vele. 

Több műfajban írt már Bíró Szabolcs regényeket, az első három évben álnéven. Majd megtalálta igazi hangját, a történelmi regényt, azon belül is az Anjou-kor világát. Ebben a témában az ünnepi könyvhét alkalmából jelenik meg a nyolcadik kötete. Írását alapos történelmi kutatás előzi meg, több polcnyi szakirodalomból készül fel. Mint mondja, először jegyzeteket készít, melyek akár 60 oldalt, egy kisebb novella méretet is kitesznek. Majd ezeket rendszerezi és így fog neki az aprólékosan kidolgozott, történelmileg hiteles műveinek. Egy-egy könyv akár négy évi munka gyümölcse. 

Bíró Szabolcs és Kereki Judit

- 2008-ban kezdtem az első történelmi regényemet, magyar néven, magyar helyszíneken. Ez akkor nagyon fehér folt. De nem a piaci szempontok motiváltak, hanem megírtam, mert úgy érzetem, hogy meg kell írnom. Bár sokszor volt olyan érzésem a négy év alatt, hogy talán sosem készül el. Nagyon sok történész, kutató munkáját tanulmányoztam. Köztük van, aki zseniális tudós és nagyon jól is ír. A jó történelmi regényre szintén ez a két dolog jellemző. Rögtön az első fejezet szippantsa be az olvasót. 

A szerző saját maga számára legkedvesebb műve az Elveszett csillagok. A „kamasz regényt” több iskolában az Egri csillagok feldolgozása előtt ajánlják a diákoknak. Az író is azt tanácsolja, aki olvasni szeretné az írásait, ezzel kezdje, ez alapján el tudja dönteni, hogy szereti-e a stílusát vagy nem. 

- Ezt a könyvet annyira szerettem, ha nincs leadási határidő nem is fejeztem volna be. Bár vannak benne önéletrajzi elemek, mégsem az én életem, viszont újra átélhettem ezen keresztül a kamaszkort. Városkaland jellege van, mindenféle reklám nélkül 5000 példányban kelt már el. 

A beszélgetésen többek között elmesélte még az által írt mesekönyv (A sárkány, aki nem akart aludni) történetét, ahogy a nagy művek között pillanatnyi intuíciók alapján született „gőzkieresztő” mitologikus történelmi fantasy-ját (Ragnarök) is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK