2021.10.18., hétfő - LukácsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fájdalmak és rút szépségek

2017. november 26. vasárnap, 19:47
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Öt évvel ezelőtt hunyt el Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész. Az évforduló alkalmából a Göcseji Múzeum kiadásában egy impozáns album látott napvilágot, melyet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutattak be. Az eseményen részt vett a művész családja is, akik segítséget nyújtottak a kiadvány összeállításánál.

Kaján Imre múzeumigazgató és Gecse Péter alpolgármester köszöntője után Frimmel Gyula grafikusművész emlékezett meg egykori kollégájáról és barátjáról – nem nélkülözve a Fischerre is jellemző humort és iróniát. A 140 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kiadványt (melynek megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, a zalaegerszegi önkormányzat, valamint több cég is támogatta) Csiba Erika, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum művészettörténésze méltatta.

Retrospektív album Fischer György szobrászatáról

Csiba Erika és dr. Kostyál László

A Fischer György szobrász – Fájdalmak és rút szépségek (1956-2012) című albumot dr. Kostyál László művészettörténész szerkesztette és ő írt előszót is a könyvhöz. Felelevenítve többek között a szobrász pályájának kezdetét, csakúgy mint a zalaegerszegi művészeti gimnázium alapításának nehézségeit. Szóba kerül „mindig huncut, hamiskás mosolya”, szarkasztikus gondolkodása, mely alkotásait is meghatározta.

A művész munkásságáról Wehner Tibor művészettörténész értekezik bővebben a kötetben. Kitér többek között arra, hogy Fischer életműve egységes, korszakokra nem bontható. Stílusának groteszk-ironikus szemléletmódja és fájdalmasan keserű hangvétele, a rútságokkal viaskodó szépségek küzdelmének kifejezése már kezdetektől szobrászati védjegye volt.

Az album kiadványterveit Árendás József grafikus készítette, a plasztikákról, nagyobb szobrokról és köztéri művekről készült fotók pedig Zóka Gyula munkáját dicsérik.

A retrospektív album a Széchenyi téri antikváriumban kapható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK