2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képes album az Őrségről

2019. július 04. csütörtök, 20:12
Szerző: ZalaMédia; Fotó: Antal Lívia
A Kossuth Kiadó gondozásában a Magyar Örökség sorozat újabb képes albuma jelent meg, melynek témája ezúttal az Őrség. Az album képanyagát Zóka Gyula fotográfus készítette, a szöveget a fotókhoz Pánczél Petra újságíró, lapunk munkatársa írta. A kiadványt a városi könyvtárban Megyeri Anna történész-főmuzeológus, a Göcseji Múzeum munkatársa mutatta be az érdeklődőknek.

 A Vas megye délnyugati részén elterülő Őrség a honfoglaló magyarok korában az ország nyugati határának megvédésére kialakított gyepűrendszer része volt. Az Őrség jellegzetes, szeres településszerkezete alkalmazkodott a történelemben betöltött szerepéhez és a földrajzi adottságokhoz is. Ezt a településszerkezetet megőrizték az ott lakók, a portákat pedig a mai kor emberének igényei szerint alakították ki.

Szelíd hullámzás, stabilitás, nyugalom. Talán ez a három dolog jut eszébe először annak, aki az Őrségbe látogat vagy lapozgatja a képes albumot, melynek borítóján a gödörházi fazsindelyes, szoknyás harangláb látható.

Az Őrség a táj szépségének megfelelően közkedvelt üdülő-és kirándulóhely. A 2002-ben nemzeti parkká nyilvánított tájegység sajátos építészeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékei egyre több látogatót vonzanak.

A Zóka Gyula-Pánczél Petra által készített album a könyvesboltokban már megvásárolható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK