2020.02.24., hétfő - Mátyás Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiállítás Janikovszky Éva életéről

2020. január 23. csütörtök, 18:09
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Janikovszky Éva író, meseíró élete és munkássága elevenedik meg azon a kiállításon, mely a közelmúltban nyílt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A gyerekirodalmat, és a legkedveltebb hazai írókat népszerűsítő országos kiállítássorozat ismét a Móra Könyvkiadó jóvoltából folytatódhatott.

A tárlatnyitó alkalmából – melyen az Ady-iskola diákjai vettek részt – Kiss Gábor igazgató elmondta, a Molnár Ferenc és Lázár Ervin életét bemutató vándorkiállítás után most Janikovszky Éva életművébe nyerhetnek bepillantást a diákok.

Pacsitacsi és a Mercedes írógép

A színes tablókon megelevenednek a pályakezdő író első szárnypróbálgatásai, a dolgos hétköznapok, a sikerkönyvek és persze jó néhány máig népszerű szereplő és aranyköpés. De a Janikovszky Éva által használt, ’20-as, ’30-as évekből származó Mercedes típusú írógép történtéről is olvashatunk. Az írógép a technika előrehaladtával is egybeforrt az író munkásságával, hiszen soha nem cserélte volna le. Még a 2000-es években is ezen írta felnőtteknek szóló könyveit. Mindvégig ez maradt hűséges „munkatársa”.

A kiállítást egy kisfilm is színesíti, de Pacsitacsival, a legendás tacskóval is találkozhatnak a betérők. A diákok a tárlat ideje alatt (március eleje) játékos foglalkozások kíséretében ismerkedhetnek meg a jeles meseíró műveivel és életének főbb állomásaival.

A megnyitó alkalmával fellépett a Verami duó, valamint Mihály Péter színművész olvasott fel egy klasszikus Janikovszky történetet.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK