2023.06.08., csütörtök - MedárdZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Koncentráció magánkiadásban

2022. április 10. vasárnap, 17:25
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Petőfi Sándor befejezetlen drámája, a költészet menedzselhetősége és a szerző hamarosan megjelenő új verseskötete is szóba került a Deák+kert irodalmi portál költészet napi estjén, melynek vendége Szálinger Balázs volt.

 Szálinger Balázs a Deák+kertben

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett eseményen Kocsis Tamás, a portál főszerkesztője, és dr. Gyenes Imre társszerkesztő beszélgetett a József Attila-díjas költővel. Kocsis Tamás elöljáróban elmondta, az előző főszerkesztő, Tóth Imre egy évvel ezelőtti váratlan halála után ez az első nagyobb rendezvényük. Örülnek, hogy a Deák+kertet az elmúlt hónapokban sikerült új és színvonalas írásokkal frissíteni. Az irodalmi honlapot a továbbiakban is szeretnék működtetni.

Hogyan tudott érvényesülni a maga korában Petőfi Sándor, és mit tehet ma egy költő, ha például kiadói háttér és a közösségi oldalak kizárásával szeretne eljutni az olvasókhoz? Nagyjából ezt a témát járták körül Szálinger Balázzsal. A felvetéseknek több apropója is van. A költő egy ideje már foglalkozik a Petőfi-jelenséggel, aki a maga korában egyszerre volt sztár, zseniális költő, és az önmenedzseléshez is értett, anélkül, hogy ez csökkentette volna versei minőségét. Szálinger szerint valamilyen rejtélyes módon rengeteg eldugott kistelepülésen ismerték Petőfit. Annak ellenére, hogy az a közönség valószínűleg nem olvasta a pesti lapokat. Sokszor még annak is híre ment, ha valahol vidéken tartózkodott; olykor bált rendeztek a tiszteletére. Petőfi népszerűségéhez és ismertségéhez hozzájárulhatott, hogy egyszerre volt lázadó és nemzeti figura, csajozós és hősszerelmes, és hogy rövid pályafutása alatt mindig meg tudott újulni. Amellett hogy kiváló költő volt, valószínűleg rendelkezett a mai influenszerek képességeivel is. Ma már mindez kevés lenne az olvasók megszólításához, de a költő szerint nem kell feltétlenül a Facebookon lógni ahhoz, hogy egy szerző sikereket érjen el. Persze a siker itt nem a meggazdagodást jelenti, hanem – a lehetőségeket és a korlátokat is mérlegelve – egyfajta tisztes „polgári” megélhetést.

Szálinger Balázsnak „Koncentráció” címmel az idei könyvhétre jelenik meg legújabb verseskötete, mely az elmúlt négy év költeményeiből áll össze. Verseit négy ciklusba rendezte, fejezetcímek nélkül. Gyermeke születése és a járvány hangulata egyaránt áthatja a kötetet. Mint fogalmazott: egyszerre szűnt meg az a világ, ami korábban volt, a lezárások alatt egy pici gyerekkel otthon ülni, pedig nem feltétlen kedvez a versírásnak. A kötet címe azért is lett Koncentráció, mert sokszor pont ez hiányzott neki. A versek egy része lopott órákban, percekben íródott, amikor éppen ráért egy kicsit. Nemcsoda, hogy a teljes kötettel – és a tudatosabb versciklusokkal – csak akkor végzett, mikor már kinyitottak a kocsmák. A végső szerkesztést az is segítette, hogy egy időre elvonult a szigligeti alkotóházba.

A verseskötet egyedisége abban is megmutatkozik, hogy nem áll mögötte nagy kiadó. Szálinger Balázs tudatosan döntött úgy, hogy saját maga, szerzői kiadásban jelenteti meg a kötetet. A közösségi médiából teljesen kivonult, okostelefonja sincsen. A kiadványt csak a hivatalos weboldalán lehet megrendelni, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Persze néhány újság készített vele interjút, ami afféle reklámként szolgálhatott.

A koncepció az volt, hogy már a megjelenés előtt meghirdeti a könyvet, előfizetőket gyűjtve. Cserébe az első vevők névsora (akik még a nyomdába kerülés előtt kifizették a könyvet) bekerült a kötetbe. Azt gondolta, hogy ha lesz 25-30 ilyen ember, az már nem ciki. Legnagyobb örömére többszáznál tart a névsor. Az előfizetők szállítási díj nélkül, ajándék könyvjelzővel kapják majd meg a könyvet.

Szálinger Balázs arról is mesélt, hogy nemrégiben sikeresen szerepelt a veszprémi színház egyik drámaírói pályázatán. Petőfi Sándor 1849 júliusában elkezdett, Karaffa című drámájának befejezésére kértek fel szerzőket. A műből mindössze egy 15 oldalnyi töredék maradt fenn, melynek szövege még nem is tekinthető kiforrott műnek. Így igazi kihívás volt a munka, de nagyon megtisztelő, és transzcendens is. A pályázaton két másik szerző mellett az ő művét is díjazták. Várhatón 2023-ban nagyszínházi formátumban mutatják be a művet.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK