2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Koreai szerzők, lendvai sorok, horvát kultúra

2021. november 03. szerda, 19:21
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Pannon Tükör 5. lapszámával együtt mutatták be Mihovics József újságíró „Mind magyar, mind horvát” című kötetét. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett eseményen dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke mondott köszöntőt.

Kötet-és lapszámbemutató a könyvtárban

Mint fogalmazott: a kultúra szerencsére él a pandémia után is. Bizonyítja ezt, hogy számos Zalaegerszeghez, vagy Zala megyéhez kötődő kiadvány látott napvilágot az elmúlt hónapokban, ezenkívül több konferenciára, kiállításra és más tudományos, vagy művészeti eseményekre is sor került.

Gyimesi Endre, Mihovics József és Bubits Tünde a lapszámbemutatón

A Pannon Tükör legújabb lapszámáról Bubits Tünde főszerkesztő szólt. Kiemelte többek között az Egymondatok sorozatot, melynek most Nagy Betti volt a vendégszerzője, valamint, hogy a műfordítás rovatban ezúttal koreai költők versei olvashatók. A folyóiratban továbbá lendvai szerzők publikáltak friss írásokat. Ezekből az is kiderül, hogy a határon túli magyarok hogyan küzdenek mind a mai napig kultúrájukért, hogyan őrzik a magyar nyelvet, ami a magyarságuk alapját jelenti.

A helytörténet rovatban Kiss Gábor tanulmányát olvashatják az érdeklődők, aki a zalai leventék 2. világháború alatti viszonytagságairól számol be.

Kiss Gábor házigazda is köszöntötte a szerzőt, akivel Arany Horváth Zsuzsa beszélgetett

A lapot ezúttal a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep alkotásaival illusztrálták. A művésztelep 30. jubileumi kiállításáról Pánczél Petra írt a társművészetek rovatban. Ugyanitt egy kritikai is olvasható Gazda Albert jóvoltából arról a színi előadásról, vagy inkább zenés estről, melyet Csengey Dénes és Cseh Tamás egyetlen közös albuma (Mélyrepülés) ihletett. A műsort Beck Zoltán és Szűcs Krisztián zenészek készítették Csengey Balázs (a néhai költő, politikus fia) közreműködésével, Bérczes László rendezésében.

A lapszámbemutató részeként mutatták be Mihovics József újságíró legújabb, immár 4. kötetét. A „Mind magyar, mind horvát” című, tematikailag sokszínű kiadványban nemcsak saját horvát gyökereiről, hanem kultúráról, gasztronómiáról, irodalomról is ír. A szerzővel egykori kollégája, Arany Horváth Zsuzsa újságíró beszélgetett a rendezvényen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK