2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megjelent az Értékes Zalaegerszeg kötet

2020. július 07. kedd, 19:57
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Zalaegerszeg helyi értéktárában lévő elemeket gyűjti csokorba az a kiadvány, melyet a minap mutattak be a városházán. A Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület és a megyeszékhelyi Tourinform Iroda által megjelentetett kötet célja a város természeti értékeinek, épített örökségének, vagy más objektumainak, jelenségeinek népszerűsítése. Erősítve ezzel a helyi identitást.

Az Értékes Zalaegerszeg című kötet bemutatóján Balaicz Zoltán polgármester bevezetésképpen elmondta: mind a Tourinform Iroda, mind pedig a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület komoly szakmai munkát végez a városban. Az egyesület – mely tömöríti a helyi turisztikai élet szereplőit – fontos konzultációs szerepet is betölt a városvezetés és az idegenforgalmi ágazat között. Az új kiadvány 34 helyi értéket mutat be az olvasóknak, ezek már mind bekerültek a város helyi értéktárába. Remélhetőleg a most folyó beruházások (alsóerdei szabadidős központ, múzeumfejlesztés, Mindszentyneum) végeztével egy komplex turisztikai kínálattal jelentkezhet Zalaegerszeg az utazni vágyók felé.

 Helyi értékek egy füzetben

Varga Csaba a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület elnöke hozzátette: az idegenforgalomban és vendéglátásban dolgozók számára létkérdés, hogy a turisták minél nagyobb számban és minél hosszabb ideig a városban maradjanak. Ezért is fontos összegyűjteni az itt található értékeket, hogy aztán tudjanak mit ajánlani a turisták számára. Az egyesület már 2016-ban célul tűzte ki a helyi értéktár bővítését. Hiszen Zalaegerszeg olyan település, ami megannyi szépséget és élményt rejt; ezekre pedig kincsként gondolunk – hangzott el.

Varga Csaba, Balaicz Zoltán és Tuboly Andrea a kötetbemutatón

Egy-egy nevezetesség jelöléssel, és egy szakmai zsűri döntését követően kerülhet a helyi értéktárba. Bárki – magánszemély, egyesület, cég, intézmény – jelölhet. Ha a bizottság valóban értékesnek találja a javasolt elemet, az később a megyei-, vagy országos értéktárba is bekerülhet, sőt – a piramis csúcsára érve – akár hungarikummá is válhat. A város helyi értéktárának jelenleg 34 eleme van (többek között az Arany Bárány szálló, az Azáleás-völgy, a Csácsbozsoki arborétum, a skanzen, a TV-torony, de a vasútállomás épülete, a Gébárti-tó, vagy Németh János munkássága, Mányoki Attila úszó és a termálfürdő is bekerült az értékek közé), ezek találhatók meg a friss kiadványban. A szám pedig bővíthető, hiszen bárki bármikor tehet javaslatot.

A Tourinform Iroda vezetője, Tuboly Andrea elmondta: a jelölést követően komoly adminisztrációs munkát végeznek az iroda munkatársai azért, hogy egy-egy látványosság vagy nevezetes épület az Értéktár Bizottság elé kerüljön. Az ajánlásokról ugyanis fotókat, videókat, leírásokat kell készíteni. A Tourinform Iroda a turisztikai egyesület alapító tagjaként és munkaszervezeteként végzi ezt a munkát, immár 2016 óta. Az induló évben a város TOP15 látnivalója került be a városi értéktárba.

A mostani kiadvány (melynek megjelenését az önkormányzat és a Nemzeti Együttműködési Alap is támogatta) az azóta eltelt időről is tanúskodik, hiszen az értéktár minden évben új elemekkel bővült. A színes, fotókkal illusztrált brossúra így negyven oldalon mutatja be a 34 helyi értéket. A leírásokat Tódor Tamás marketingreferens, az iroda munkatársa készítette, de a kötet összeállításában az egész tourinformos csapat részt vett. A füzet kétezer példányban jelent meg, és a könyvtárakban, valamint a Tourinform Irodában is elérhető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK