2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Papírszínház és online tartalmak

2020. október 13. kedd, 19:50
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nemcsak túlélésre, hanem megújulásra törekszenek az Apáczai Tagkönyvtárban, ahol éppen minősített könyvtár címre pályáznak. Ötleteik vannak, ahogy korlátaik is. A napi gondokról és örömökről érdeklődtünk az Országos Könyvtári Napok alkalmával.

 Az Apáczai Tagkönyvtár új oldalai

Könyves vasárnap játékos foglalkozásokkal

- Éledezik a könyvtár, de nem egyszerű az élet a sok korlátozás miatt. A legnagyobb hiány az iskolai csoportok kiesése, hiszen naponta 3-4 diákcsoport látogatott minket. Valamint hiányoznak a programlehetőségek. Idézőjelben „csak” a klubjaink maradtak meg. Innen indulunk, és a tervek között az szerepel, hogy az online tartalmak most kicsit nagyobb hangsúlyt kapnak. Az olvasóink szerencsére jönnek, igény van a könyvtárra és a könyvekre, a napi forgalom minimálisan csökkent csak. Újra biztosíthatjuk a helyben olvasás lehetőségét is, ami szintén kedvelt a látogatóink körében – mondta elöljáróban Jasztrab Istvánné, a tagintézmény vezetője.

- Milyen kínálatot tudnak felvállalni?

- Öröm, hogy újraindulhatott a Könyvbarát Kör irodalmi esttel. Ez a klub 2015 óta működik és az Országos Könyvtári Napok idei hagyományőrző célkitűzéséhez jól illeszkedve nyitott újra. Havonta egyszer találkoznak a tagok, legközelebb november 9-én. Főként a kortárs irodalom kerül terítékre, írók, költők is megfordulnak nálunk ezen alkalmakkor. A könyves vasárnapon kézműves foglalkozást tartottunk, ahol a régi könyvek újrahasznosításával készültek új használati- és dísztárgyak. Szintén az újrahasznosítást segíti a több mint egy hónapig tartó könyvvásár. Mivel a helyünk és a raktározási lehetőségeink adottak, időnként a kevésbé kölcsönzött, dupla példányszámú vagy az olvasók által felajánlott könyvektől meg kell válnunk, hogy az újaknak átadhassák a helyüket. A könyvesvasárnapon családi társasjátékra is vártuk az érdeklődőket. Egy éve, olvasói igények alapján indult a Társasjátkék Klub, amely nagyon népszerű, más városokból is vannak tagjai. Aztán szintén működik a Kreatív Klub és talán újrakezdhet a Napraforgó Klub is, ami kézműves elfoglaltságot kínál az egész családnak. 

Jasztrab Istvánné a papírszínházzal

- Milyen terveik vannak a korlátozások idejére?

- Nagyobb hangsúlyt teszünk az online tartalmakra. Erre már van is példa. A „Könyvtárból jöttem” sorozatunk podcast (interneten közzétett, rádiós beszélgetésre hasonlító felvétel) zajlott, ahol Kocsis Tamás kollégánk vendége Balaton László volt, és ez már elérhető a videómegosztóban. Szintén online, a pedagógusok közreműködésével igyekszünk elérni a 3-4. osztályos gyerekeket, mesékkel kapcsolatos feladatsorokkal. A döntő a tanév végén lesz. De a mese más formában is előtérbe kerül még az idén. Például novembertől indul a papírszínház sorozatunk, ami szintén online lesz elérhető, illetve a „Mese4 óra”, ami egy új program a családok számára. Közben pedig izgatottan várakozunk, mert jelenleg elbírálás alatt van a „minősítő” pályázatunk. Bár tavasszal az olvasók előtt zárva volt a könyvtár, nagyon sokat dolgoztunk akkoriban a pályázati anyagon és most reménykedünk a kedvező elbírálásban. 

(A könyves vasárnapot a Keresztury VMK és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum támogatta. A zalaegerszegi könyvtárak diákok számára készült kínálatáról pedig nemrégiben megjelent prospektus tájékoztatja az érdeklődőket.)
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK