2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Péntek Imre legújabb kötetei

2020. szeptember 12. szombat, 14:41
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Könyvbemutatóra várták a közönséget a József Attila Városi Tagkönyvtárba. Péntek Imre József Attila-díjas költő két új kötettel gazdagította életművét, „Csipetnyi ég” és „Megviselt papírmúzeum” címmel.

 A 78 éves kora ellenére aktívan alkotó szerzőt Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte. Péntek Imre sokat tett le az irodalom asztalára és munkássága a bizonyíték, hogy nem született zalaegerszegiként is lehet valaki kiemelkedően lokálpatrióta – mondta a polgármester a közel 20 éve a megyeszékhelyen alkotó költőről. 

Péntek Imre és Bakonyi István a kötetbemutatón

A késő délutáni beszélgetést Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész vezette.  Felidézte a sok évig közös fehérvári életszakaszukat is. Mint kiderült, nemcsak Zalaegerszegen, hanem korábban Fehérváron is a kulturális élet meghatározó szereplője volt Péntek Imre, az ottani Árgus folyóirat főszerkesztőjeként. 

- A Kilencek oszlopos tagjaként a saját útját járja. Ezen kötetek is ezt mutatják. Kiforrott életművet, újításokat. A szabadvers létrehozása és az avantgárd követése is az övé. Tragikus színektől a játékos groteszk sorokig nosztalgikus felütésben. Örkénye egyperceseit juttatja eszünkbe. Versek és kisprózák – jellemezte az irodalomtörténész a „Csipetnyi ég” című kötetet, melyből nemcsak ő maga olvasott fel, hanem megzenésített idézetek is elhangzottak Cserta Gábor előadóművész közreműködésével. 

A „Megviselt papírmúzeum” könyvben pedig képzőművészeti alkotások ihlette sorok találhatók. A vizuális élményt fordította a szerző az irodalom és a verbalitás nyelvére. 

Péntek Imre többek között megjegyezte, az utóbbi átfordítás, a vizuális kaland megfejtése, különös élmény számára. A legújabb versei között pedig ott van büszkesége, mely Csernobilról szól, illetve a portré versek is napvilágot láthattak, így többek között a könyvbemutatón jelenlévő Németh János Kossuth-díjas keramikusművészről szóló is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK