2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Siklósi Vilmos hátrahagyott versei

2022. május 24. kedd, 20:58
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi Béke-Shalom Baráti Társaság alapítója, a helyi zsidó hitközség elnöke 2020 októberében koronavírusban elhunyt. Sajnálatos halála után kerültek elő feledésbe ment versei.

Irodalmi délután a zsidó hitközségnél

Felesége Siklósi Judit, Nászta Katalin költőt, előadóművészt kérte fel, hogy születésének évfordulója alkalmából (február 19-én töltötte volna be a 75. életévét) verseiből állítson össze egy kötetet.

Siklósi Judit, Nászta Katalin, Farkas Ignác és Kiss Ernő

Az 1968-1972 között írt verseket egy zenés, irodalmi délutánon, a hétvégén mutatták be a zsidó hitközségnél. A megjelenteket Nászta Katalin, a kiadvány szerkesztője köszöntötte, aki méltatta Siklósi Vilmos életútját. Mint fogalmazott: fő küldetésének a zsidó hagyományok megismertetését, megőrzését tartotta. Feladatának érezte az elhagyott zsidó temetők felkutatását és felújítását. A hitközség életben tartásában a legfőbb érdem vitathatatlanul őt illette. 

Lőrincz Kálmán, Varjasi Gábor (azaz a Lorenzo-Stúdió) és Nászta Katalin a kötetbemutatón

Érzelmeit, gondolatait versben fogalmazta meg. Megmutatta Váci Mihálynak is, aki közlésre méltónak tartotta alkotásait és bíztatta. A kultúra és a művészet szeretete nagyon fontos volt az életében. A Hevesi Sándor Színház közönsége által évente meghirdetett „Az év legjobb színésze” cím kihirdetésekor, feleségével ajándékdíjat és emlékfalat is készíttettek a művészek számára, amit először 2002-ben avattak fel.

A rendezvényen a kötetből Farkas Ignác és Kiss Ernő, a Hevesi Sándor Színház művészei olvastak fel verseket, néhány megzenésített alkotást és Siklósi Vilmos kedvenc dalait a Lorenzo-Stúdió formáció – Lőrincz Kálmán és Varjasi Gábor – adták elő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK