2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Versekben rejlő sokszínűség

2018. április 11. szerda, 19:37
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Maratoni versolvasással, irodalmi műsorokkal, és a hagyományos Posztolj verset az utcára akcióval ünnepelte a város április 11-én a Magyar Költészet Napját.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ezúttal a zalaegerszegi Deák-szakközépiskola 11. E osztályával közösen emlékezett meg József Attila születésnapjáról. A diákok és a könyvtár néhány munkatársa a „Szívünkből verselünk” program keretében – versekkel a kezükben – egy szív alakzatot formáltak a Deák téren. Majd elhangzott a költő Születésnapomra című verse is.

 Költészet napi programok városszerte

Diákok szív alakban

A nap folyamán, a belváros utcabútorain, fatörzsein több szervezet és magánszemély is helyezett el kinyomtatott verseket. A Dísz téri gasztrobárban pedig Maratoni versolvasásra került sor. Az eseményt immár harmadik alkalommal rendezte meg a Családi Intézet. Pölöskey Ildikó csoportvezető érdeklődésünkre elmondta: ebben az évben is sokan jelentkeztek a felhívásra. Reggel 8 és este 8 óra között körülbelül kétszázan olvasták fel kedvenc versüket. Iskolák, kulturális intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek, nyugdíjas körök adták egymásnak a mikrofont.

Ottjártunkkor épp a Göcseji Múzeum versolvasó csapata érkezett a Dísz térre. Dr. Kostyál László igazgatóhelyettes például Reményik Sándor költeményeket, Marx Mária etnográfus Petőfi-verset, Béres Katalin történész pedig a zalaegerszegi költő, Nagy Betti Gyűjtök című versét olvasta fel. Ez utóbbi érdekessége, hogy a szerzemény személyesen a muzeológusnak íródott.

A Göcseji  Múzeum versmondói

Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa (aki Tóth Kriszta Napok című költeményével érkezett) lapunknak elmondta: azért jelentkeztek a Maratoni versolvasásra, mert kicsit szerettek volna kilépni a múzeum falai közül. A költészet napja jó alkalom arra, hogy ne csak a konkrét múzeumi munkán keresztül kapcsolódjanak be a város kulturális vérkeringésébe. A felkészülés ráadásul egy jó csapatépítő tréningnek is bizonyult. A kollégák ugyanis nagyon lelkesen, a verseket egymásnak is megmutatva készültek a felolvasásra. Volt, aki komolyabb, volt, aki vidámabb/játékosabb művet választott, bemutatva így a költészetben rejlő sokszínűséget.

Este a Magyarucca zenekar jóvoltából a Keresztury VMK-ban egy zenés irodalmi esten vehettek részt az érdeklődők. A program a „Szépség és a Környezet” című versíró pályázat díjátadójával zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK