2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A király beszéde, ezúttal színpadon

2022. február 14. hétfő, 18:44
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Mekkora hatalma van a határozottan kimondott szónak és mekkora egy királynak? A második világháború kitörése előtti korszakban nem mindegy kinek a szavára hallgatnak az emberek. De kinek van türelme egy dadogós uralkodóra figyelni?

Preimer a Hevesi Sándor Színházban

Albert (Bertie), York hercege, aki gyermekkorától fogva dadogott és 40 évesen lett Anglia királya VI. György néven, végül is lelket tudott önteni népébe, köszönhetően egy beszédtanár, Lionel Logue, nem szokványos beszédfejlesztő módszereinek. A ma is trónon lévő II. Erzsébet királynő apjának igaz történetét viszi színre a Hevesi Sándor Színház társulata, Urházy Gábor László főszereplésével, Funtek Frigyes rendezésében.

A sztorit feldolgozó, sokak által látott történelmi filmdrámában a királyt megtestesítő főszereplő (Colin Firth), Oscar-díjat kapott alakításáért. A néző óhatatlanul is összehasonlít, nem kis feladat a színpadra állás. Egyébként sem lenne az. A dadogós király két felvonáson keresztül hitelesen küzd a beszédben résztvevő izmok görcsével az artikulációért, s vele feszül a néző is. A beszédproblémából adódó önbizalomhiánya mellett, a gyerekkortól szigorúan bevésett udvari etikettet is fel kell adni, ha a „doktor” hatékony módszereit felvállalja.

A történelmi kor mellett egy uralkodói család szigorú, komor magánélete, gyerekkor nélküli, kegyetlen kisgyermekkor sejlik fel, felébresztve a nézők legmélyebb anyai védelmező ösztönét a főszereplő irányába. De a hercegné (Magyar Cecília), közbenjárására jön egy kiváló pedagógus-pszichológus (Kiss Ernő), aki bár minderről titulussal nem rendelkezik, de ösztönből tanítva kinyitja a leendő király előtt a világ kapuját. 

A főszereplő játéka lebilincselő. Az előadás rejt néhány érdekes momentumot, így korabeli filmfelvételeket. Vagy olyan ritka pillanatot, amikor Besenczi Árpád (Churchill) megmutatja kisfiú énjét. 

Kiemelést érdemel Csík György Jászai-díjas díszlettervező munkája, mely monumentálissá és fantáziadúsan kombinálhatóvá varázsolja a teret. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK