2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkezdődött a 2023/24-es színházi évad

2023. szeptember 04. hétfő, 15:14
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hat nagyszínpadi előadással készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a 2023/24-es évadra. A munka már elkezdődött, szeptember 29-én egy francia vígjáték, a Ballépés jobbra kerül színre. Az évadnyitó társulati ülésen dr. Besenczi Árpád igazgató többek között elmondta: továbbra is nehéz külső- és belső helyzetben kell dolgozniuk az energiaválság miatt, ám ennek ellenére az a cél, hogy telt házas előadásokat hozzanak létre.

 Indul a bakterház és más klasszikusok

A színházban létszámstop van, ami azt jelenti, hogy az előző évad végén távozó Urházy Gábor László, és a nyugdíjba vonuló Mester Edit színművészek helyére nem vesznek fel új tagokat, nem töltik be a két státuszt. A feladatokat helyben oldják meg, amivel lehet, hogy néha több munka hárul a társulati tagokra. Az igazgató türelmet, alázatot és erőt kér mindenkitől az idei évadra.

Szeptember 11-től már játszanak, ekkortól a Herkules és a Para című, főleg fiataloknak szóló előadások kerülnek színre, illetve utaznak a megyében a Lázár Ervin Program keretében. Majd a már említett Ballépés Jobbra című vígjátékkal indul a bérletes előadások sora. A darab rendezője Besenczi Árpád.

Az idei évadban az Indul a bakterház (rendező Böhm György), A három sárkány című vígjáték (rendező Pataki András), majd Szálinger Balázs Becsvölgye című krimijéből készült színmű (rendező Mihály Péter) kerül színre. Az évadot pedig jövő tavasszal az Annie, a kis árva című musical (rendező Böhm György) és a Tartuffe című színmű (rendező Farkas Ignác) zárja. Besenczi Árpád hozzátette: október 15-én egy nagyszabású gálaműsorral is készülnek a színház 40. születésnapja alkalmából. 

Az évadnyitón sor került a törzsgárda oklevelek átadására. Azok a társulati tagok kaptak elismerést, akik öt-, tíz-, tizenöt-, húsz-, huszonöt- vagy harminc éve állnak közalkalmazotti jogviszonyban a színházzal.

Az ülésen jelen volt Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester, akik a nehézségek ellenére sikeres évadot kívántak a társulatnak. A polgármester jelezte: a színházi szakszervezet kérésére elindult egy tárgyalássorozat arról, hogy az önkormányzat miképp tudná támogatni a béreket. Reméli, hogy hamarosan jó hírekkel szolgálhat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK