2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Karácsonyi készülődés és szakmai siker a Griffben

2017. november 15. szerda, 22:47
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Télen telelek címmel mutatja be idei karácsonyi műsorát a Griff Bábszínház. A premierre rendhagyó módon nem Zalaegerszegen, hanem Zalalövőn kerül sor. A részletekről, valamint a társulat tajvani útjáról Szűcs István igazgató, és Bartal Kiss Rita művészeti vezető számoltak be a sajtónak.

A karácsonyi műsorral kapcsolatban elhangzott: kortárs szerzők (többek között Varró Dani, Kukorelly Endre, Tóth Krisztina) prózáiból és verseiből áll össze a zenés produkció, mely az úgynevezett koncert-színház műfajába sorolható. Bartal Kiss Rita rendező elmondta: az előadás nem egy konkrét történetet mesél el, hanem sokkal inkább az asszociációra épít, s a ritmusok, dalok és a zene nyelvén teremt ünnepi hangulatot. Mindezt segítik majd az egyszerű, letisztult (főleg fekete/fehér) díszletek és jelmezek; sok színes kiegészítővel. Ugyan hagyományos értelemben vett bábjáték sem lesz a darabban, azért tárgyjáték igen.

Telelés és tajvani beszámoló

Takács Dániel zenei vezető szerint az országban ritka az olyan bábszínházi társulat, amelyik ennyire muzikális, és a tagok ennyiféle hangszeren tudnak játszani. Ez a karácsonyi előadás kiváló alkalom arra, hogy mindezt a közönségnek is megmutassák.

A Télen telelek című produkció természetesen Zalaegerszegen is látható lesz: december elejétől az Art Moziban, de december 9-én a Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán is műsorra kerül.

Már karácsonyra hangol a társulat

A sajtótájékoztatón Szűcs István beszámolt a társulat közelmúltban lezajlott tajvani útjáról is. Mint fogalmazott: sikeres küldetésen vannak túl. A babaszínházi műfajt népszerűsítették az ázsiai országban; a Griff művészei által rendezett előadásokon és workshopokon Japánból, Szingapúrból és a kínai nyelvterületekről is érkeztek szakemberek, pedagógusok, valamint szülők. A programokon összesen 77 színházi szakember vett részt. Az igazgató úgy látja, hogy a résztvevők bár eleinte kétkedéssel fogadták a babaszínházat, mint műfajt, a programsorozat végére sikerült a kételyeket eloszlatni. Azt volt a legnehezebb megértetni az ottani kollégákkal, hogy a babaszínház nem elsősorban oktatási és nevelési funkciót tölt be; s nem egy konkrét történet elmesélése a cél. Egy 6 hónapos, 1 éves kisgyermek esetében ugyanis nem ez a fontos, hanem hogy az érzékszervein keresztül – a ritmusok, hangok, színek segítségével – hassanak rájuk. A Griff két előadását, a Piros kalandod és a Pöttyött (melyeket többször is bemutattak Tajpejben) végül az ottani babák és szülők is ugyanannyira élvezték, mint az itthoniak.

Szűcs István komoly szakmai sikerként értékelte a több mint tíz napos utat. A tervek szerint a zalaegerszegi bábszínháznak a jövőben is lesz kapcsolata a tajvani kollégákkal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK