2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy mondat a zsarnokságról-56-os szavalóverseny

2016. október 19. szerda, 18:48
Szerző: B.K., Fotó: B.K.
„Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van” lehetne egyetlen mondatban összefoglalni a lényeget, Illyés Gyula verse alapján, mely írás a nevezett rendezvény címadója is volt.

Ennél azonban hosszabbra fogták azok a fiatalok, aki az 1956-os eseményekre szavalóversenyen való részvétellel emlékeztek. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba a megye minden részéből érkeztek diákok, akik nemcsak felmondták az alkalomhoz választott költeményeket, de művészien tolmácsolták is azt, ahogy Kaj Ádám zsűri elnök fogalmazott.

Gonda Anna versenyző

A megyei könyvtár ’56-os ünnepi programjának első részét jelentette a hetedik – nyolcadikos, illetve a középiskolás korosztály számára meghirdetett szavalóverseny. Az ajánlott versek mellett bármely, alkalomhoz illő költeményt lehetett választani. A címadó verset, melynek memorizálása sem kis feladat, egyetlen diák választotta, Gonda Anna, a Mindszenty-gimnázium tanulója. De nemcsak az ő előadása hökkentette meg a felnőtt hallgatóságot, hiszen többen is életkorukat és élettapasztalatukat túlhaladó módon, igazi átéléssel adták elő a súlyos tartalmú írásokat.

- Nagyon megfogott ez a vers, magával ragadott. Mivel mindent az utolsó pillanatra hagyok, ezt is gyorsan tanultam meg az iskolai előadásra – mondta Gonda Annak, aki puska nélkül állt ki a hosszú verssel a zsűri és társai elé. – Bár nem éltem át ezeket a dolgokat, de sokat jelent a vers, ezen keresztül megértettem, hogy ez volt, bele tudom élni magam és nehézséget nem a szöveg megtanulása jelentett, hanem, hogy át tudjam adni azokat az érzéseket, amelyeket kiváltott bennem – mondta a diáklány.

Közhelynek tűnik, de valóban nehéz volt sorrendet állítani néhány szavalat tekintetében, különösen, mert sokan választották Márai: Mennyből az angyal című versét és többen megrázóan adták elő. Az általános iskolások közül Gergely Ildikó (Zalaegerszeg, Liszt-iskola) lett az első helyezett, míg a középiskolásoknál Kiss Réka (Keszthely, Vajda-gimnázium) tűnt a legjobbnak. Őt követte Töreki Tilda szintén a Vajda-gimnáziumból megosztva a második helyet Orsós Tiborral (Nagykanizsa, Zsigmondy-szakképző). Különdíjban részesült Gonda Anna (Zalaegerszeg, Mindszenty) és Maturicz Mátyás (Lenti, Gönczi-gimnázium).

Kiss Gábor könyvtárigazgató hangsúlyozta a személyes élmények fontosságát az ünnep életben tartásában. Így többek között ő is megosztott ilyeneket a részt vevő fiatalokkal.

- 60 év távlatából, sok éves elhallgatás után kikopnak az emberi, családi emlékezetből az események. Vissza kell ezt hozni. Borzasztó időszak volt az 50-es évek, a forradalom erre reagált, melyet kemény megtorlás és erős agymosás követett. A saját családunk sorsán át viszont rádöbbenhetünk az eseményekre. Ezért is adtunk ki 10 évvel ezelőtt egy kötetet, mely a nagyapáink sorsán át mutatja be azt az időszakot. Az idén is lesz könyvbemutató, november 23-án, alternatív megemlékezés válogatással. Október 25-én pedig kerekasztal beszélgetést tartunk a zalai események kapcsán, a helyi kiadványok tükrében – mondta Kiss Gábor, invitálva az érdeklődőket és örömmel nyugtázta a szavaló versenyen megjelent 24 fiatal hozzáállását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK