2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zeneiség és mély érzelmek

2019. május 21. kedd, 14:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Túl közel címmel jelent meg D. Bencze Erzsébet legújabb verseskötete. A könyvet – mely a Pannon Írók Társasága kiadásában látott napvilágot – a közelmúltban mutatták be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

A szerzőt a kiadó részéről dr. Gyimesi Endre, a társaság elnöke köszöntötte, kiemelve: D. Bencze Erzsébet a város egy különös, ezer fokon égő személyisége, akit táncosként, énektanárként, a fiúkórus volt vezetőjeként, színházi korrepetitorként, valamint üvegfestőként és költőként is sokan ismernek és szeretnek a városban.

 Megjelent D. Bencze Erzsébet kötete

Szemes Béla, D. Bencze Erzsébet, Turbuly Lilla és Ecsedi Erzsébet a kötetbemutatón

A zenei-képzőművészeti vonal versein is érezteti hatását. 2012-ben Üveghang címmel jelent már meg egy kötete, a Túl közel pedig az azóta íródott versekből nyújt válogatást. Költeményeit a mély érzelmek, a magánnyal való küzdelem jellemzi, ám a szépség és a remény is ott van a sorokban.

A kötetet Szemes Béla és Turbuly Lilla kritikusok mutatták be, akik beszélgettek is közben a szerzővel. Többek elhangzott: az önkifejezés létszükséglet számára; legyen szó képzőművészetről, zenéről, vagy versírásról. Az utóbbi években a vers vált hangsúlyosabbá. Személyes sorstragédia, rengeteg empátia és humanizmus, a szép iránti érzékenység olvasható ki a sorokból. Szemes Béla szerint a mostani kötet címe, (Túl közel) utalhat arra is, hogy a szerző őszinteségével túl közel engedi magához az olvasót. De, azt is jelentheti, hogy bizonyos múltbeli dolgok még túl közel vannak számára ahhoz, hogy elengedje őket.

A Túl közel a szerző második kötete

Erre utalt Turbuly Lilla is, aki a „hiány költészetének” nevezte D. Bencze Erzsébet verseit, hiszen az elvesztett társ emléke, a magány mindvégig jelen van. Persze azért a költő arra is reagál, amiben most élünk. De a szerelem és a halál a két fő motívum.

D. Bencze Erzsébet a kötetbemutatón elmondta: soha nem volt célja, hogy a Parnasszus csúcsára jusson, mint költő. Egyszerűen csak szeret írni. Nem tartja magát művésznek, bár az alkotási ösztön egész életére jellemző. Azonban úgy érzi, hogy a legnagyobb sikereit sokkal inkább a tanításban érte el.

Az est folyamán Ecsedi Erzsébet színművész és Lukács Sándor dalszerző is közreműködött, akik friss kötetből válogattak verseket.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK