2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

120 éves az Erzsébet-liget

2019. május 17. péntek, 17:46
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A természetvédelem iránti elkötelezettséget erősítő Madarak és fák napja eseménysorához kapcsoltan, szeles és barátságtalan időjárás közepette, az Erzsébet-ligetben ünnepelte a Madarak és Fák napját, május második vasárnapján, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület.

Forstner Anna, az egyesület elnöke az ősfás zöld park történetét foglalta össze. Idén 120 éve annak, hogy Festetics Tasziló kialakította az Erzsébet ligetet, amikor az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác felhívással fordult a településekhez, hogy ültessenek tölgy, hárs, fűz és fenyőfákat Erzsébet királyné 1898-ban bekövetkezett halálára. Erre is emlékeztek a vasútállomást és a Helikon strandot összekötő sétány melletti, a látogatóktól elzárt keményfás területen.

A rendezvényen Kardos Laura művészettörténész kiemelte, hogy az 1930-ban elhunyt, áldozatkészségéről híres II. Festetics Tasziló a történelmi főnemesség régi vágású képviselője volt, aki a budapesti Festetics-palotában tartott fényes bálok alkalmával személyesen is találkozott Erzsébet királynéval. A főúr halálakor így írt róla a Magyarország című lap: „A magyar élet szegényebb lett egy érdekes, markáns alakjával, Festetics Tasziló herceggel, aki a régi világból való arisztokrácia típusát hozta át magával a Trianon utáni Magyarországra. A keszthelyi kastély gazdája születésénél, óriási vagyonánál, házasságánál és jelleménél fogva igazi nagyúr volt, császárok, királyok, trónörökösök barátja, bizalmasa. Magyar mágnás: angol gentleman, aki otthon volt egész Európában, mégis itthon érezte magát legjobban, ide kötötte a magyar föld. Távol állott az élet tülekedésétől, de érdeklődött minden iránt, ami szép és nemes, bőkezűsége szinte példátlan s igyekezett segíteni ott, ahol erre szükség volt. Elegáns, disztingvált, magas alakja, eltűnik a mai világból, amely már rég nem az ő világa volt.”

A program résztvevői dr. Szabó István egyetemi tanár vezetésével egy sétát tettek a Magyarország természeti értékei között nyilvántartott keményfás ligeterdőben, ahol az idős magyar kőrisfák mellett több mocsári tölgyfa, valamint nyár, fűz és platán is megtalálható. A fák közül a legidősebb már több mint kétszáz éves matuzsálemnek számít. A fák között közel negyven védett énekes madár is fészkel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK