2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A cél, hogy zöld város legyünk

2021. február 17. szerda, 18:37
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az önkormányzat évek óta kiemelt feladatként kezeli a klímavédelemmel és a környezetvédelemmel kapcsolatos célok megvalósítását. A legfontosabb teendőket 2018 nyarán egy 18 pontos cselekvési tervben foglalták össze.

Elkészült a klímastratégia

Az azóta eltelt bő két évben elkészült a város klímastratégiája, mely nyomtatott és elektronikus változatban is hozzáférhető. A részletekről a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester és Bali Zoltán alpolgármester. 

A polgármester kiemelte: már a 2018-as nyilatkozatban is szerepelt az a célkitűzés, hogy az önkormányzat a klímaváltozás káros hatásainak kivédésére klímastratégiát dolgoz ki. Erre 20 millió forintos támogatást nyertek. A projektnek több eleme is van, ennek egyik része a most elkészült 170 oldalas tanulmány, melyre 2 millió forintot költöttek el a rendelkezésre álló keretből. 

Balaicz Zoltán és Bali Zoltán mutatta be a 170 oldalas tanulmányt a sajtónak

A dokumentum nemcsak a terveket tartalmazza, hanem egyfajta számvetés is – fogalmazott Bali Zoltán projektfelelős. A tanulmány a klímaváltozás hatásaival éppúgy foglalkozik, mint a város adottságaival; különös tekintettel az éghajlatra, a talaj tulajdonságaira, valamint a levegő- és a víz minőségére. Az éghajlatváltozás okozta problémák közül kiemelte a csapadék egyre változó és néha kiszámíthatatlan mennyiségét. Az elmúlt években többször fordultak elő heves nyári esőzések, melyek során 70-80 milliméter csapadék is lezúdult, megterhelve ezzel a csatornahálózatot.

A stratégia kidolgozásának egyik célja volt az is, hogy feltárják a város – fentiekhez hasonló – sérülékeny pontjait, továbbá, hogy meghatározzák a lehetséges fejlesztési irányokat. Ezek közül az erdő- és hulladékgazdálkodást, az intézmények energiatakarékosságának növelését, a fásítási program folytatását, az ivóvízbázisok gondozását említette az alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a célok között szerepel, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátást. Az önkormányzat ugyanis – a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjaként – csatlakozott a Nemzetközi Klímavédelmi Under2 Koalícióhoz, a tagok pedig vállalták, hogy a karbonsemlegességgel próbálják előmozdítani a klímavédelem ügyét.

A tanulmány elkészítésén túl – a 20 millió forintos projekt további részeként – workshopokat, városi gyermeknapot és más környezetvédelemmel kapcsolatos programokat is szerveznek majd. Ezenkívül további ismeretterjesztő kiadványokkal, vetélkedőkkel népszerűsítenék a klímavédelmet. A cél az, hogy Zalaegerszeg 2030-ra egy energiahatékony és zöld várossá váljon, mely élhető és fenntartható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK