2024.02.29., csütörtök - ElemérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Padfestés, faültetés, szemétszedés

2018. szeptember 14. péntek, 17:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
Padokat festettek, fákat ültettek, letört ágakat és szemetet szedtek össze a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló zalaegerszegi Parkerdőben. A TeTedd! akció keretében több száz önkéntes munkálkodott azért, hogy megszépítse környezetét.

Környezetszépítő akció a Parkerdőben

Itt eredetileg is erdő volt, egészen az 1700-as évekig. Akkor kipusztult és a teljes területet marhalegelőnek használtak, idézte fel a Parkerdő történetét Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, ebből az időszakból maradtak fenn tárgyi emlékek, hiszen az itató egy része ma is látható. Később egy egészen más feladatot osztottak ki rá, hiszen a város szeméttelepeként működött 1969-ig. Abban az évben azonban elkezdődött egy állami beruházás, melynek köszönhetően visszakapta eredeti funkcióját. Az erdészek újra telepítették a területet, amit Parkerdő néven 41 évvel ezelőtt, 1977-ben adtak át a zalaegerszegieknek.

Fenntartására, rendezettségére az elmúlt évtizedekben is odafigyeltek. Idén pedig azt gondolták, hogy legyen a helyszíne a TeTedd! környezetszépítő akciónak a kedvelt kirándulóhely. Az elképzelés sokakat megmozgatott, a polgármesteri hivataltól kezdve a cégeken, a magánszemélyeken át az iskolákig. A Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Béke Ligeti Általános Iskola diákjai mellett az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium 250 tanulóval jelentkezett az akcióra. Ők hulladékgyűjtésre vállalkoztak túra keretében, és játékos környezetvédelmi vetélkedőben is részt vettek.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Tetedd! környezetszépítő akció az eddigi 250 fő helyett most mintegy 400 önkéntest vonzott, amiért Balaicz Zoltán polgármester és Tánczos Zsolt, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi szakreferense is kifejezte köszönetét.

Munka akadt bőven. A Városgazdálkodási Kft. munkatársai vágták ki az elburjánzott cserjéket, melyeket az önkéntesek a teherautóhoz vittek. A fáradozásuk eredményeként megtisztult a domb és az ivókút környezete, a sétány pedig gyöngykaviccsal frissült fel. A LÉSZ Kft. dolgozói a játszóeszközök és a padok festésében segédkeztek. A Béke Ligeti Általános Iskola tanulói a faültetésből vették ki részüket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK