2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bálint gazda az oltónapon

2018. március 23. péntek, 10:06
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Prominens vendége volt az idei skanzenbeni oltónapnak. Dr. Bálint György Prima Primissima díjas kertészmérnök osztott meg tudásából néhány információt. A közel 99 éves szakember, akit már több generáció is „Bálint gazda”-ként tisztel, és hasznosítja a tanácsait, a tőle megszokott öltöny-nyakkendőben, derűs nyugalommal, csendes szóval válaszolt a feltett kérdésekre is.

A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány hagyományos rendezvényén, a Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához közeli oltónapon az idei kiemelt növény a körte volt. Az almához hasonlóan ennek a gyümölcsnek is nagy fajtagazdagsága létezett a vidékünkön, bár ez a mezőgazdasági, gasztronómiai és egészségvédő érték is veszni látszik, utolsó perceit éli. Ezen szomorú tényen próbált a jelen rendezvény javítani.

A körte termesztés országosan is jellemző visszaszorultságáról is beszélt Bálint gazda, miközben hangsúlyozta, hogy a világpiaci igény nagy ezen értékes gyümölcs iránt, egyben bíztatott annak telepítésére. Rövid előadása alatt modern kertészkedési lehetőségekről is szót ejtett, melyek akár a nagyobb városokban is lehetségesek. Illetve tippeket adott olyan módokra, mely az idősebb korosztály vagy a mozgásban korlátozott személyek számára is megvalósítható. Többek között beszélt a viszonylag újdonságnak számító magaságyásról. Ez a szinte bárhol előállítható termőhely, miközben hasznosítja a kerti és konyhai hulladékot, fokozatos lebontással tápanyagot és hőt ad a növények fejlődéséhez, akár három-négyszeres hozamot és hosszú termésidőt biztosítva. Az öt rétegből felépülő rendszert részletesen is bemutatta a szakember.

A zöldségtermesztéssel kapcsolatban még javasolta az egynyári virágokkal való vegyítést, mely a zöldségek ízét nem rontja el, viszont szép keretet adhat az ágyásoknak. Akár virágládákban is megvalósítható ez a kombináció. Muskátli közé hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem nyugodtan ültethető. Így ha csak kicsiben is, de saját termesztésű zöldséghez juthatunk, kiegészíthetjük a vasárnapi húsleves hozzávalóit. Akinek pedig nagyobb hely adta lehetőségei vannak azoknak javasolta a régi, lassan feledésbe merülő zöldségek újra termesztését, illetve a szintén jellemzően visszaszorult burgonya termesztést.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK