2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Békamentés indul!

2020. február 24. hétfő, 12:45
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Rekord korán és rekord gyorsan megépült az idén a békák biztonságos vonulását segítő terelőkerítés az Aranyoslapi forrásnál. Mindez a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület aktív tagságának köszönhető, akik kétkezi és kisgépi munkával álltak a szakértő, dr. Illyés Zoltán biológus-természetvédő mellé.

Immár harmadik éve csatlakoznak a besenyői polgárőrök a békamentő akcióhoz, s így már rutinjuk van ebben. Nagy számban vettek részt az idén is, László István saját kistraktorával kellően előkészítette a talajt, így gyorsan elkészültek a nemes feladattal, mondta Dancs István, a polgárőr egyesület vezetője.

Amikor egy-két emberhez kötött egy civil kezdeményezés, akkor fennáll a veszély, hogy ez könnyen abbamaradhat. Szerencsére az aranyoslapi mentésnél a besenyői polgárőrök nem csak lelkesek, hanem már tudják is a feladatot, egy egész egyesület ért hozzá és ez megnyugtató – mondta dr. Illyés Zoltán. Majd felidézte, milyen fáradtságos, több napi munkával készült el a terelő a kezdetekben (2010-től). Most pedig bő egy óra alatt mindkét oldalon áll a kerítés. Az építésnél jelen volt Gecse Péter alpolgármester is. 

– Az idén nagyon hamar munkához kellett látni, mivel már volt két elütött béka. Bár a további időjárástól függ a vonulás ritmusa és gyorsasága, már most felkészültnek kell lenni a várhatóan két hónapos időszakra. A meleg önmagában nem elég, mert csapadék nélküli időben, kiszáradnak a békák és nem jutnak el a tóig. Tavaly 4500 egyedet mentettünk, ami kimagasló szám. A mentés azért is lehet sikeres az összefogás mellett, mert viszonylag kis területen, néhány száz méteren vonul a több ezer béka. Máshol ez több kilométeres szakaszt jelent.

Illyés Zoltán, azt is megjegyezte: már megtalálták az első békapete csomót, ami feltehetően ritkaságnak és különösen védettnek számító gyepi békától származik. Ezen faj jelenléte, melyre bizonyosság csak a peték kikelése után lesz, bíztató jel lehet a klímaváltozás kérdéskörben (magas hőmérsékleten nem fordul elő ez az egyed). – A terelő megépítésével együtt indul a monitorozás. Amely során nemcsak a vonuló barna varangyok számáról kapunk információt, hanem az említetthez hasonló tények is előkerülnek. Egyébként az idén is kérjük a lakosságot, hogy akik a mentésben, a békák átszállításában részt vesznek, jelezzék az átvitt kétéltűek számát, mert csak így kapunk pontos képet. Amikor a vonulási csúcs lesz, akkor napi több alkalommal mi is idejövünk, addig is kétszer a nap során. 

- Hogy látja, általában is javul a természetvédő hozzáállás vagy csak szerencse, hogy a polgárőrökkel egymásra találtak?

- Nagyon jó, ez a kapcsolat, hálából madáretetőt adtunk az egyesületnek és a továbbiakban madárgyűrűzést is fogunk végezni a székhelyükön. Úgy látom, két részre válnak az emberek, van, aki végletes is a természetvédelemmel kapcsolatban. De talán mégis egyre többen figyelnek a környezetükben lévő élőlényekre. 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK