2022.08.18., csütörtök - IlonaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Klímavédelem környezettudatossággal is

2020. május 28. csütörtök, 17:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Új fák telepítését, kerékpárutak építését tartalmazza többek között Zalaegerszeg közgyűlésének tavaly elfogadott klímavédelmi stratégiája, amellyel a 2017–2022 időszakra vonatkozó cselekvési tervet egészítették ki. A környezet védeleméért, a levegő tisztaságáért a lakosság is sokat tehet, hangzott el az új klímavédelmi programmal kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Fák telepítése, kerékpárutak létesítése Zalaegerszeg környezetvédelmi programjában

Tánczos Zsolt és Gecse Péter

Gecse Péter városüzemeléséért felelős alpolgármester elöljáróban arról beszélt, hogy az elmúlt éveket a környezettudatosságra való figyelemfelkeltés kísérte. Öko iskolák, zöld óvodák jöttek létre. Az önkormányzat intézményei mellett a gazdasági élet szereplői, a civilek és város lakóközösségei is sokat tettek a környezetvédelemért. Az utóbbi időszakban azonban elszaporodtak az illegális hulladéklerakások főként a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél, melyek felszámolására évente 7-8 millió forintot kénytelen költeni az önkormányzat. Kérte a lakosságtól azt is, hogy éljenek a zöldhulladék elhelyezésének módjaival, vagy otthon komposztálják a nyesedékeket, mellőzve a kerti égetéseket a levegő tisztasága érdekében. A járványügyi helyzet miatt tavasszal csak a társasházaknál tudtak lomtalanítást végezni, de ősszel családi házas övezetek is sorra kerülnek.

Az „Ökováros program, Zalaegerszeg a klímavédelemért” című tavaly elfogadott stratégiával kapcsolatban többek között a zöldfelületek növeléséről beszélt. 2019-ben egy közösségi akciót hirdettek meg, melyhez cégek, alapítványok, intézmények és magánszemélyek csatlakoztak, így most már a tervezett ötezer helyett több mint 7 ezer fa cseperedik a városban. A járványügyi helyzet miatt a felajánlók lelkesedése nem csappant meg, így ősszel folytatódhat az új fák telepítése.

A program keretében 2024-ig összesen 25 kilométer új kerékpárutat építenek ki hat helyszínen, melyből az első, 6,5 kilométeres szakasz tavaly elkészült. A Kovács Károly városépítő program ugyancsak a közlekedési infrastruktúrában hoz pozitív változást a belső tehermentesítő út folytatásával, valamint a Kosztolányi utca kétirányúsításával. Gecse Péter alpolgármester továbbá kiemelte, hogy a város már a TOP-, és a Modern városok programban megvalósult illetve zajló építkezések során is előtérbe helyezte a környezettudatos megoldásokat.

Tánczos Zsolt, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi szakreferense a napi rendszerességgel jelentkező problémákra hívta fel figyelmet. Ezek egyike a nem a város kezelésében lévő ruhagyűjtő konténerek, amelyek köré más feleslegessé vált tárgyakat is odatesznek. Boltok előtt figyelhető meg, hogy a vegyszeres felmosó vizet a wc helyett a csapadékvíznyelőkbe, vagy a fűre öntik, szennyezve a Zala folyót és a talajvizet. Jogkövető magatartást kér a lakosságtól a tekintetben is, hogy folyamatosan gondoskodjanak ingatlanjaik kaszálásról. A közterületeken ne végezzenek fametszést, azt bízzák a Városgazdálkodási Kft.-re. Így nem gyűlik fel egy vagy két köbméter nyesedék városszerte, amelynek elszállítása nagyobb logisztikát követel meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK